Недела , Март 26 2017
Колумни
 • Катерина Гогова – Вечна

  Катерина Гогова – Вечна

  Вечна   Ако си заминат сите слики позади зениците, кој ќе ги зачува спомените? Каде ќе отидат б...

 • Стефан Марковски – Метафизика на стравот

  Стефан Марковски – Метафизика на стравот

    Во сенката на огнот скриени се сивите вистини за галаксијата која личи на цвет населена в небото ш...

 • Парадокс (поезија)

  Парадокс (поезија)

  Во прозорец од среќа ѕиркаме, а собата облеана со мрак, дење се обидуваме да се смееме, ноќе се обид...

 • Бог по бог (поезија)

  Бог по бог (поезија)

  Мојот бог паѓа од небото со еднокрили гулаби чии летови сликаат лавиринт за пролетта што до пред мал...

 • Структура (расказ)

  Структура (расказ)

  Нејзината душа составена од илјадници мали парчиња кои лесно можеа да се скршат, а не смееја. Внатре...

Пареа (поезија)

Abstract-Smoke-Flying-Bird-Art-Photos-5275

Ти ја цртам насмевката со крв од спомени -              речиси јаве е.   Низ плач и бакнеж ти ги отклучувам очите и мигум отаде небесата намигам со ѕвездена игра.   Сета тага на оној свет облак е од сите детски желби испиени од тишина која и животот го мрзне за да стане пареа.   (Песната е дел од стихозбирката In ... Read More »

Спасување на живот (6)

wind

„Животот на земјата не бил ни најмалку лесен“, Ветерот заклучи по не знам кој пат. Не очекуваше да биде поинаку, зошто сигурно знаеше дека с­ѐ ќе биде поразлично, и беше спремен да ги прифати сите предизвици пред кои ќе наиде. Уште не му беше јасно во целост која беше крајната цел на неговата „тајна“ мисија, но му беше кажано дека ... Read More »

Стефан Марковски – Вовед во модерна метафизика

Giorgio_de_Chirico,_1917,_Great_Metaphysical_Interior,_oil_on_canvas,_95.9_x_70.5_cm,_Museum_of_Modern_Art

  Твојот сегашен Бог чии идеи ги ставаш на другиот тас од пазарскиот кантар ти вели дека душата на градот е изградена од црвени атоми кои го чинат воздухот на недупнатите топки а бетонот што го врамиле бандерите поставени на градските агли е res extensa на детските фасцинации од автомобилите кои личат на преетаблирани монади со тркала кои минуваат по ... Read More »

Катерина Гогова – Вечна

_femininity__floral__still_life__00f6bd50c1ef688077e0e01e0ab2ee4f

Вечна   Ако си заминат сите слики позади зениците, кој ќе ги зачува спомените? Каде ќе отидат бродовите кои ги знаат тајните на бреговите? Уште една сосем обична есен плаче по сонцето. Ќе успеат ли поетите да ја испеат тагата која тече по каналите? Еј убавино, во камен си издлабена, ниту еднаш не побара од вечноста да те слави. Таа ... Read More »

Само едно прашање добива вистински одговор (5)

wind

Денешната мисија му се состоеше од набљудување на луѓето и нивните реакции кога ќе им се обрати за да ги праша како да стигне до одредена дестинација. Не беше сигурен што би можел да очекува, но се надеваше дека нема да се повтори истото искуство кога прашуваше за точно време. Покрај него поминуваа две млади момчиња кои гласно си разговараа ... Read More »

Љубопитниот Ветер и неговите размислувања (4)

wind

Ветерот уште се навикнуваше на животот на Земјата, и не можеше да престане да се изненадува одново и одново. Тука не предизвикуваше невремиња, неговата сила и јачина беа многу намалени зошто имаше човечки облик, а кога ќе дојде време за напуштање на оваа планета, ќе се врати во првобитната и нормална форма. Сега неговиот поход беше веќе почнат, а тој ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better