Нашите емоции, а не разумот го одредува нашето однесување во секој момент. Ние ја покриваме емоционалната позадина на која се засноваат нашите аргументи кога тврдиме дека се однесуваме рационално.

                                                                                                            Умберто Матурана

80% од професионалниот и приватниот успех во  животот на  човекот го добива благодарение на емоционалната интелигенција, а само 20% од рационалната.  Меѓутоа не постои ниеден емоционален успех без рационалната интелигенција. Важна е соработката меѓу емоционалната и рационалната интелигенција.

                                                                                                                      Фриц  Стим

Само на плитките луѓе им се потребни по неколку години да преболат некое чувство. Човекот кој господари со себе, може исто за кратко да стави крај на своето патење, како што брзо може да најде ново уживање.  Јас нема да се предадам на милост и немилост на своите чувства.  Јас нема ним да им служам. Во нив ќе уживам и со нив ќе господарам.

                                                                                                                       Оскар Вајлд

Малку се оние кои гледаат со своите очи и чувствуваат со сопственото срце.

                                                                                                                Алберт Ајнштајн

 000

Емоциите се најлош непријател на берзата.

                                                                                                                             Дон Хајс

Не поседувам никаква филозофија имам сетила.

                                                                                                                  Фернандо Пезо

Најубава и најдлабока емоција која не можеме да ја искусиме е мистичноста. Станува збор за целокупната вистина и знаење. Оној на кого ова чувство му е страно и кој не може да остане восхитен и обземен со стравопочит, практично е мртов. Да се знае дека она што е недофатливо, навистина постои, покажувајќи се како највисок ред на мудрост и најсветла убавина која нашите отупени способности можат да ја препознаат само во најпримитивниот облик- во тие чувства , во тие  сознанија според мене лежи средиштето на вистинската религиозност.

                                                                                                              Алберт Ајншатајн

Големиот терет на чувства и висока интелегенција е резервиран само за човечкиот род, и тоа го направи животот многу тежок, човек секогаш мора да размисли како се чувствува, наместо да ја прифати реалноста онаква како што е , или секогаш го чувствувал она што сметал дека мора да го чувствува во некоја ситуација.  Мислите и судовите неизбежно се обоени со некоја емоција-понекогаш и потсвесно, по што човек некогаш неможе да свати зошто така одлучил или постапил . Емоциите го замаглуваат размислувањето, претераното размислување за своите емоции, ги отупува самите тие. Обидот исто добро да се чувствува и совршено да се размислува наликува на обид да се жонглира со шест индијански секири, возејќи на точак со едно тркало по жица на високо.

                                                                                                                             Дин Котц

Очај, ако секоја друга емоција може да трае некое време. Набрзо се истрошува и останува само збрка во главата.

                                                                                                                          С.Галахер

Чувствата се клетва за оние чие постоење зависи од месо и коски.

                                                                                                                             Дин Котц

Да сочувствуваш, значи да умееш да ја проживееш несреќата на другиот, но исто така да делиш со него некои други чувства како што се тага, жалост, радост, болка. Тоа сочувство  ја изразува највисоката способност за чувствена имагинација, вештина на телепатски чувства. А тоа во хиерархија на чувства е највисокото.

                                                                                                                  Милан Кундера

Постои честа емоција која сите ја познаваме, но сеуште не сме и дале име- очекување на можноста да чувствуваме презир.

                                                                                                                      Томас Харис

Колку само шарм наоѓаме во туѓите емоции.

                                                                                                                        Оскар Валд

 

Ништо не ја лечи душата подобро од сетилата, како што и на нашите сетила може да му помогне само душата.

                                                                                                                       Оскар Вајлд

Во минатото мажот ќе го погледнел телото на жената и увидел дека го посакува, и тоа било крај на приказната. Но и ден денес, не може да се има чиста љубов , ни чиста страст. Ниедна емоција не е чиста, бидејќи сите се испреплетени со страв и омраза.  Неговата прегратка е битка, неговиот климакс победа.

                                                                                                                       Џорџ Орвел

images-EmocijeСтравовите може да ги надвладеете ако се соочите со нив на подмукол начин. Стравот е една од спектарот на  емоции.  А емоциите во потполност излегуваат од внатрешноста на битието и имаат толкава сила колку ние ќе им ја дадеме.  Како човечки битија располагаме со интелект, а интелектот , а не емоциите мора да бидат врховна сила која ќе не усмерува во животот. Емоциите се боја на животот, без нив ние би биле безлични суштества.  Но тие емоции мора да ги контролираме, зошто ќе не надвладеат. Тоа особено е важно за стравот, кој доколку го оставиме и му дадеме неограничена сила, може од сите нас да направи  трепетливи сенки кои сами би влегле во смртта.

                                                                                                                  Џон М. Вилсон.

Сите наши емоции-љубов, омраза, завист, гордост, алчност имаат опшествена црта, но и интимна црта, на емоциите им пречи крајноста во одредена црта.

                                                                                                                         С. Добинс

 

Појавата на работите се менува во зависност од емоциите, па така во нив гледаме маѓија и убавина, додека маѓијата и убавината се всушност во нас.

                                                                                                                     Каил Гибран

Секогаш има нешто смешно во чувствата за луѓето кои сме престанале да ги сакаме.

    Оскар Вајлд00

Comments

comments