Поетесите Слаѓана Атанасова и Марина Мијаковска оваа година ја претставуваа Република Македонија на интернационалниот поетски фестивал „Ditet e Naimit“, од 16 до 20 октомври, кој се одржа во Тетово и Тирана.

Структурата на фестифалот вклучува објавување на антологија, промоција, запознавање на поезијата на различни традиции и народи.

ditet

„Ditet e Naimit“ се одржува 17 години подржан од многу културни центри. Оваа година присутни беа учесници од САД, Канада, Мексико , Франција, Данска, Холандија, Германија, Италија, Белгија, Полска, Украина, Турција, Бугарија, Порторико, Црна Гора, Албанија, Косово …

Од традиционални читања и презентации фестивалот прерасна во голем уметнички настан на кој учествуваат поети од различни точки на планетата земја. Главната работа е креативноста и енергетскиот метаболизам.

Поетите ги читаа своите поетски текстови на оргинален јазик, а потоа беа преведувани на англиски и албански јазик.

Comments

comments