Секој почеток има свој крај.
Секој крај е почеток.
И секое цело има половина.
И половината е цело кое има своја половина и до бесконечност цели половини.
Еден ден, бесконечноста заспала засекогаш и една половинка конечно сфатила дека не е цела.
Тоа не траело цел ден. Само половина.
Другата половна била ноќ. Тогаш половинката заспала и сонувала дека е цела и се чинело дека се’ е совршено се додека не се разбудила.
И следното утро таа ја почувствувала реалноста во себе дека не е цела и решила до следниот сон да стане.
Не знаела како, ама знаела дека и фали половина.
На патот до целта се среќавала со други половинки кои мислеле дека се цели и патем се чуделе како може да не е цела!
Половинката упорно одела понатаму и се чудела како можат да си мислат дека се цели кога се половинки …
И така до следниот сон … па следното утро … па следниот сон … новото утро … и бесконечноста повторно заживеала помеѓу денот и ноќта, во моментот кога реалноста заспива со желбата да стане цела.
Незнаејќи дека е сон, таа почнала да расте и да го убедува делчето се повеќе дека е цело и кога после најдолгото сонување, едно утро се разбудило сфатило дека сите други делчиња кои мислеле дека се цели сонувале на патот до целта која немала цел освен самото патување.
Тогаш целата половинка знаела дека треба да одлучи …

Comments

comments