Родители… колку тоа моќно звучи. Луѓе кои те родители и створиле, оние кои би го дале животот за тебе само да си среќен , да не страдаш. И не , немој да мислите дека ние децата не го знаеме тоа и не го почитуваме, но некогаш мора да ги стивнеме емоциите , да го подзаборавиме тоа,за да можеме да продолжиме напред…
Фала ви за тоа што ми дадовте живот, фала ви за тоа што се радувавте на мојот прв збор, и најмногу ви фала што ме оставивте да паднам за да можам да проодам. Фала ви што ми овозможивте пристоен живот исполнет со внимание и љубов. Фала ви што се радувавте на првата петка и ме тешевте на првата единици во тефтерчето на наставникот. Исто фала ви што кога бев непослушна ме подчукнавте по газето за да знаам до каде ми се границите. И фала ви што ми дозволувавте да излегувам до полноќ кога бев тинајџер затоа што и тогаш ме научивте дека се неможе да биде по мое и совршено. Фала ви што ме тешевте после првата љубов, што ме советувавте за изборот на мојата професија , но не ми ја наметнавте , е тоа е родител. Но , и да згрешите , ние ќе ви простиме, некогаш преголемата љубов знае да угуши и од нас да направи лигуши, но секоја грешка не учи на подобро.

98
Фала ви што ми дозволивте да одлетам во друго гнездо, јас морам сама по патот и никогаш нема да ве заборавам , како и вие мене не . Но морам да продолжам храбро со градите кон препреките на животот никако не вртејќи се кон вас , затоа што тоа ми е школо за еден ден и јас да бодам храбра за моето потомство. Не вртејќи се кон вас за помош , само се обидувам да бидам своја, храбра и сигурна во себе. Ве сакам и почитувам , никогаш не го заборавајте тоа, и не лутете се на моите избори исто како што се налутивте првиот пат кога задоцнав после полноќ. И ние учиме од грешките, само така може да станеме силни личности кои ќе пловат успешно во ова опшество.

Со почит до моите родители и сите родители и “деца “ кои се пронаоѓаат

во погоренапишаните редови…..

Comments

comments