За нашите читатели, најпрвин Ве молам да ни се претставите. Која е Елизабета Питулкова?

Родена сум во градот на конзулите мојата убава Битола. Со пишаниот збор другарувам уште од раното детство, од моите10872313_10203247419211524_33709695_n десетина години. Учествував на училишните конкурси предводени од училишниот ментор, мои песни беа објавувани во весникот „Битолски весник“ и „Колибри“. И како средношколка љубовта кон пишаниот збор продолжи да се надградува,пишував и на македонски јазик и на српскохрватски јазик.Во тие години се здобив со неколку награди во бившите простори, прва награда за песната „Касно по поночи“ , каде и мојата втора книга го носи насловот на таа песна „Доцна во Ноќта“ трета награда за песната „Пролече“ и второ место за песната „Киша пада“ сите во период од 1989 до 1991 год.
Бев член на неколку литературни секции. До периодот пред да почнам да објавувам повторно мои песни, испишани се повеќе од пет стихозбирки кој од нив објавени се три, две книги со раскази – не објавени,и неколку романи – кои тек оваа година ќе бидат објавени два од петте романи. Моето слободно време го користам за дружба со мојата животна опсесија – уметноста. Една од моите најдраги награди на Културен Бран е Златната Плаката за подржување и негување на фолклорот од ЗКУ „Илија Антески -Смок од Тетово.
Освем пишаниот збор ја негувам и традицијата на вкусот на храната „Вешта Жена“ каде две години по ред сум учесник и добитник на прва награда.

Жена,сопруга и мајка на две деца. Мажена сум во Гостивар во едно преубаво семејство каде нивната љубов не е пишаниот збор, туку љубовта кон својата Македонија. Нивното детство и живот било на просторите во Егејска Македонија. Живееле во Чешка за после многу години повторно се вратат на тлото на својата земја.

Автор сте на три стихозбирки поезија и коавтор на многу групни зборници. Кои се вашите дела, накратко за содржината, годината на издавањето и каков вид на поезија е застапено во нив?

10373717_10203014956000089_6015614757237100490_nПоезијата е едно тело кое неуморно талка заедно со вас, патека која нема крај, а ни почеток бидеќи таа се раѓа заедно со нас.
Ако ви кажам дека да бидеш поет ви треба многу посветенос кон книгата – лага е.
Поезијата е дар од Бога која или ќе ја негуваме и издигнеме или засекогаш ќе ја потисниме длабоко во нашата душа.
Кога одлучив повторно да објавувам мои песни тоа беше пред пет години на Фб и Блогерај, каде имавме убава дружба помеѓу поетите.
2010 Учествував во книгата- „Прозни молитви“ – проза. Во 2011 како учесник и во реализација на книгата „Од љубов со љубов за Македонија“ – поезија, од група на автори од цела Македонија во издание на Св.Висарион – Демир Хисар.
Наредната година 2012 се објави мојата прва самостојна стихозбирка „Записи низ Времето“ во издание на Дата Песнопој – Битола. Наредната година учествував во уште една книга група на автори од 23 поети тоа е „Поетска Харфа“ поезија објавена во Дата Песнопој и главен и одговорен уредник Дончо Мишовски и 2014 „Поетска Харфа 2“. Учествував на конкурсот на „Здружение на просветни работници и Литературни творци на Р.Македонија- 2013 и се здобив со награда Второ месо за најуспешна и необјавена песна „Расфрлани Патишта“ (воведен дел од романот Рафрлани Патишта)
Учествував и во Македонскиот зборник, „Симфонија на срцето“- 2014 објавена во Битола. Учествував и во првиот меѓународен електронски зборник „Симбиоза на Планетата“ каде се здобив со награда „трето место“ во категоријата проза. 2014 година е година на многу предизвици, моите две стихозбирки со поезија се објавени „Доцна во Ноќта“ и „Блесок зад Облаците“. Во сите мои збирки, поезијата се разликува, како да се надгргадува или како да се одвојува би рекла… Целта на моето творење е сите книги да се слеваат една во друга и секоја да биде поразлична од другата исто како минатото, сегашноста и иднината,богати се со многу стилови.

Кои се вашите пораки во поезијата, каков стил негувате, што е она со кое вие целите во поезијата за да ги освоите срцата на читателите?

Како поет и љубител на пишаниот збор,моите пораки се многу силни и гласни,кон оние кои во себе си го чуваат својот10814157_10203256633361872_781520061_n талент и љубов кон поезијата,па и прозата. Сакам да читам и да слушам кога помладата генерација полека се приклучува кон нас и неуморно не следи. Полека се разбудува литературниот дух кај нас во Гостивар што тоа значи многу успех и љубов кон неа.
Во Записи низ времето поезијата е малку по длабока по мистична, љубовна, и голем дел од песните се лирика. Малку се разликува „Доцна во Ноќта“ каде преовладува лириката и разговорните песни (се мисли на потсвеста) во „Блесок зад Облаците“ има голем сплет стилови– застапени се рефлексивните-мисловни, закитени со метафора и психолошко-филозофска содржина. Во поезијата нема цели има само желба за творење, ако би ги издвоила некои цели како што викате– тоа би било само остварување и чекорење кон мојата животна патека, а тоа е пишаниот збор. Го пишувам она што извира од мојата душа а таму нема тема и граница, таму има само извор на зборови кои како лавина протекуваат.

Се запишувате како организатор на „Почувствувај ја Македонија со шестото сетило – срцето“ манифестација која ги освои срцата на многумина. Стана препознатлив белег во културата. Успевате да го организирате беспрекорно добро си собравте сите пофалби на едно место успеавте да афирмирате: поети, музичари, писатели, артисти, уметници од разни области. Од каде ја добивте идејата за ваков уметнички караван, колку е тешко да се организира ваква манифестација и да се соберат толку многу луѓе?

„Организатор“ би рекла „ Домаќин“ на тој караван да,бев во Гостивар на мое големо задоволство да јас бидам избрана каде за прв пат после многу долги години се одржа еден толку убав настан Почестена бев од Директорите (Кординаторите) на проектот „Почувствуваја Македонија“ да се одржи во нашиот град и нашите поети да читаат свои песни и да бидат заедно со поетите од ДМП и да се испрати една порака дека и Гостивар има поети со висок квалитет.
Идејата започна уште во почетокот на годината каде караванот започна низ Македонија. Се понудивме за Домаќини и тоа се случи. Имавме многу успешна организација, имавме и гости, слушатели и посетители кои не охрабрија во текот на настанот. Благодарниците и пофалбите кои сум ги добила во било кој настан ми биле само поттик за нов настан а не за триумф.Почуствуваја Македонија со шестото сетило– срцето е еден караван кој навистина остава белег во душата во многу срца низ Македонија. Секој кој бил гостин и учесник во тој караван знае за што би сакала да пишувам.
Се надевам дека во иднина ќе имаме уште многу такви каравани , бидеќи чувството е не опишливо да се пренесе секој детаљ од тој настан.

Како голем вљубеник и истражувач на традицијата, фолклорот и автентичните македонски носии го оформивте здружението ,,Културен бран,,. Кое сте вашите активности таму, која е стратегијата на оваа здружение и целите во иднина кои треба да ги реализирате?

Традицијата сме ние луѓето, безвремени талкачи за нашето постоење. Со традицијата се среќаваме со она што за нас е недопирливо, го истражуваш минатото ги поврзуваш корените на нашите предци. Фолклорот, дел од нашите обичаи, фрагменти од нашето не секојдневие. Ако пред сто години фолклорот и народната носија биле единствениот мост на културата,верата,обичајот– сега се само национално богатство во нашата ризница .За оваа тема би зборувала многу, затоа на кратко би рекла дека задоволство е да се посветиш на традицијата и фолклорот.Изминатата година се вкупното членство на Културен Бран- заедно со членовите на првиот литературен клуб „Поетски одблесоци“ започна со еден неуморен маратон издигнување на културата и литературата во Гостивар,каде сите заедно се потрудивме многу да се организираат неколку фолклорни концерти, поетски читање, издавање на самостојни книги како и книги со група на автори. „24 мај“ се одржа првиот конкурс за необјавена песна во две категории во соработка со Н.У.Ц.К „Асном “(Културен Дом) – Гостивар,и многу други активности. Голема благодарност до г-нот Живко Попоски–Цветин кој неуморно не пратеше по нашата патека на секој настан и секој посебно имаше посебно значење.
Изминатата година Културен Бран својата годишна програма ја заврши со изложба на „Народните носии полошкиот крај“ проект од Министерство за Култура. Изработката на носиите беше на 40 см женска кукла и 50 см машка кукла. Носиите беа изработени со рачна изработка,со многу посветеност и љубов.Морам да истакнам дека на проектот работеа четири жени од кои: Валентина Тасеска целосна изработка на сите носии без минтани (елеци, Јулијана Никочич – изработка на срма минтани (горни елеци) Билјана Кузманоска– изработка на накит на сите носии.Сите кукли се во стакленици за нивна конзервација и за понатамошни изложби во текот на наредните години,каде ќе бидат сместени во просториите на Фолклорната група- ГАКУД „БРАЌА ГИНОСКИ“ Гостивар. Во проектот беа опфатени носиите од Полошкиот крај (Гостиварскиот,) Мавровскиот крај, Долнореканскиот крај, Велебрдо и Галичник. Целта на здружението од самиот почеток на неговото основање е токму културата, литературата и ликовната дејност.10893706_10203247419851540_697880069_n

Што мислите дали македонскиот поет е вреднувам, допира ли поезијата до поголема маса на читатели?

Мора да признаеме дека еден период од многу години поезијата како да спласна(доби катаклизма. Со голем замав е последниве неколку години точно, но јас не го сметам тоа читаност само на ФБ страниците и на своите профили кои некој само од навика ќе стави лајк. Тоа дека последниве 5 години се зголеми бројот на објавени книги, самостојни или во група на автори е точно – дека благодарение на Фб страниците се испланираа безброј книги,но кога станува збор за нивната идна патека тука настанува молк. Секој поет сака да биде прочитан, да биде вреднуван, да неговите дела продолжат понатаму не само во текот на нивните промоции.
Во последно време е за пофалба посетеноста како и масата на читатели,тоа не зависи од поетот,најмногу зависи од навиката, и од она што се нарекува култура.

Афирмираните сте и успешни во повеќе области од општествениот живот. За да се биде успешен во разни полиња потребно е и жртва. Како успевате да ги вклопите сите тие обврски, а воедно да бидете добра сопруга и мајка? Во едно турбулентно време во кое живееме, останува ли простор и време да се посветите на вашите најмили- децата?

Животот е долга патека и полна со предизвици,препреки,сопки и неправди,но по тој пат мора да чекориме бидеќи ние сме го одбрале. За да го започнеш сето ова и голем дел да се реализира точно е дека треба да бидеш жртва на ова време,посебно во место каде голем дел од културните збиднувања беа на многу ниско ниво.Но сето ова не се работи сам. Културен Бран тим (самите основачи на здружението и членови) со кој ја реализираме секоја идеја и секој настан , тоа е тим кој навистина е за пофалба бидеќи 2014 година имавме големо темпо на активности од сите области. Моја најголемата поддршка е мојот сопруг и моите две деца Филип и Елена кои имаат разбирање за нештата да станат реалност. Има периоди кога се многу турбулентни но нивната љубов ми дава сила за да ги пребродам тие денови. Разбирањето е најголемата поддршка за мене, секогаш има време и простор за своите најмили.

Што е ново на литературно поле, кога да очекуваме некоја нова стихозбирка поезија или пак овој пат ќе не изненадите со некој друг жанр на литература?

10858563_10203247554734912_7039050138897561329_n2015 е на прагот – има 365 дена, а во неа ќе има многу нови наслови. Почетокот на оваа година ќе го објавам првиот роман „Расфрлани Патишта“ од вистинска историска приказна за Егејската голгота заедно со стихозбитката-поезија „Корени“ во скоп на романот Расфрлани Патишта има зад себе четири продолженија од кои два ќе бидат објавени во 2015. Годинава ќе се посветам на прозата.

Кое е вашето животно мото?

Она што со љубов го создаваме да продолжиме да го негуваме. Во живото не секогаш учиме од историјата, најголениот двигател на човековата сила е токму нашата подсвест, па да и дадеме предност неа и нека не води кон нашата цел.

Која порака ќе и ја испратите на читателите?

Единствената порака која би ја испратила до читателот е да не забораваат дека Македонија има капацитет да го достигне максимумот и дека никогаш несмеат да се подценуваат самите себе за нештата кои ги поседуваат. Секогаш треба да бидат горди и да ги подржуваат сите оние на кои им треба нивната подршка, да нема омраза, заедно да се изгради патеката на пишаниот збор.

Comments

comments