Јане Киров што би кажал за себе како едно преставување?

Јас сум деветнаесет годишно момче од Струмица. Пишувам поезија од своите 11 години, основното образование го завршивјане во Никола Вапцаров, средно училиште се запишав во СОУ Димитар Влахов кадешто сеуште трае моето школување, по струка винаро-лозарски техничар. За себе би кажал дека сум страсен љубител на нашата македонска историја, отсекогаш сум сакал да “ копам “ низ времето откривајќи некој нови работи. Исто би се претставил и како скромна личност и доста романтична душа. Мразам лаги, знам да ги почитувам луѓето такви како што се и да ја ценам нивната искреност и добронамерност.

Јане по неколку години пишување, пред скоро време излезе од печат твојата прва поетска книга „Изгубена љубов“. Какви се импресиите и чувствата за твоето првенче?

Изгубена љубов беше моето првенче, мојата прва радост во полето на творештвото, мојот прв успех. Како поет невкусно е да го фалам и величам својот труд, но заинтересираноста на читателите и нивните позитивни реакции и коментари ме прават горд на самиот себе.

„Изгубена љубов“ екцентричен наслов за книга, ќе ни открете ли како се роди насловот на книгата, дали некоја изгубена љубов беше инспрација или пак е посвета ова книга на некоја љубов?

Љубовта – тема со која многу поети го достигнале врвот, тема која е постојано присутна, така и кај мене. Скоро секој човек во животот има по една изгубена љубов, зедов малку пример од секојдневноста , пример од својата приказна и склопив една мала збирка полна со љубов и емоции насловена “Изгубена љубов“.

Промоцијата на стихозбирката се одржа на 19 декември како помина промоцијата кои се вашите впечатоци?

И покрај тоа што промоцијата беше одржана на празникот Св Никола салата беше полна. Лично јас бев скептик за посетеноста сепак се беше на своето место. Самата промоција беше обележена со придружба на виолина и гитара што и даде посебен белег и уште една тема за дискусија кај посетителите.

Активен сте на социјалните мрежи објавуваате стихови поезија, мудри мисли во комуникација сте со своите читатели, успева ли интернетот да го проближи вашиот пишан збор до читателот?

Интернетот несомнено врши голема работа во целава оваа приказна. Најпрвин моите стихови беа објавени на фејсбук од таму и повеќето дознаа дека јас творам. Овде почнаа да пристигнуваат и првите покани за учество на повеќе поетски читања ширум Македонија, многубројни распишани конкурси на регионално и државно ниво.

Пишуваш љубовна поезија, кој е твојот љубовен статус?

Како што напоменав јас сум романтична душа, за таа романтична душа да биде комплетна е задолжена една посебна девојка којашто има посебно место во мојот живот и ми значи премногу и таа е мојата нова страница во мојот живот.

Четврта година сте во средно училиште, ја имате ли веќе донесено одлуката кој факултет ќе го запиштете?

Одлуката веќе е донесена одамна. Дефинитивно се одлучувам за факултетот на историја со уметност.

Дали младите поети имаат свој простор за да ги надмине неративните стереотипи вештачки наметнати, за да се истакне и да придоби своја читателска публика?

Стереотипите се секогаш присутни особено во мала средина во којашто живееме. Јавното искажување на нашите ставови и мисли се оние коишто се во можност да го променат начинот на размислување и кај останатите, но не секогаш нашите ставови и иновативни идеи и размислувања се прифатени и одобрувани.јане книга

Во своите соништа, мечта ли Јане еден ден да стане познат светски поет?

Ако сонот не е присутен реалноста сигурно не би ми била таква како што е. Оваа збирка е само првиот чекор од патот до пиадеслатот.

Кој е твојот идол, твој омилен поет, а која е твојата омилена книга?

Од нивото на светската литература како мој омилен поет би го издвоил Едгар Алан По а од македонската Петре М. Андреевски, и темелот на македонската поезија Коста Солев Рацин.
Омилена книга ми е Дениција од Петре М. Андреевски.

Имате ли свој став зошто поезијата сè уште не е актуелна кај читателите, како што е на пример прозата. Што е потребно за да засаживее поезијата и да стигне потската порака до многу срца?

Доколку успееме да го промениме начинот на размислување ќе го промениме и светот. Можеби поезијата е многу потешка за разбирање , но дефинитивно светот има потреда од поредовно читање книга.

Кои се твоите идни планови на книжевно поле, што можеме да очекуваме ново од вас некое ново дело поезија или пак овој пат ќе биде проза?

Во иднина можам да ветам само дека нема да се откажам од творењето и здравје боже да некое време повторно да ги израдувам своите читатели со нова книга која овој пат сигурно нема да биде депресија како изгубена љубов туку сосема нешто поразлично.

Како за крај што ќе и порачате на нашите читатели?

Читајте, исполнете го своето слободно време збогатувајќи го вашиот речник со добра книга од македонски и светски автори.

Comments

comments