За почеток за македонските читатели Ве молам да ни се преставите. Која е Гордана Павловиќ?

10942536_430844640413665_1433458538_nГордана Павловиќ е пред сѐ сопруга, мајка на две прекрасни деца, а потоа писател. Јас сум личност која сака луѓе, добри луѓе, ја сакам хуманоста, несебичноста. Што се однесува до другите работи, Гордана Павловиќ е родена на 16.05.1971 година во Сараево. Студирала новинарство на Факултетот за политички науки. Пишаниот збор, книги и песни се нејзината љубов уште од најраното детство. Првата книга исчезна во виорот на војната. По пауза ѝ се врати на поезијата. На почетокот на 2013 година, излезе збирката песни ,,Аманет”, а на крајот на годината и книга на поезија и проза “Кога душата ќе прозбори”, а кон крајот на 2014 година и книгата “Tкиво на животот”.
Голем број песни беше објавен во зборниците: ,,Алманах 1”, ,,Алманах 2”, ,,Затвореникот на надежта”, ,,Надвор од дофатот”, ,,Морето на дланка”, ,,Мургав сокак ”, ,,Антологија на љубовна поезија”, ,,Скадарлиска боемија”, ,,Симфонија на срцето”(на македонски јазик) и многу други.
Песната ,,Што ќе ми е? ”во јуни 2014 година ја освои втората награда на Меѓународниот фестивал ,,Лирски гласови” во Бугарија.
Член е на СКОР (сојуз на книжевници во татковината и дијаспората).
УБУ (здружение на балкански уметници)
,,Горска вила”од Подгорица (која е Колективен член на Матица српска),
Почесен член на Литературниот клуб ,,Душко Трифуновиќ” од Кикинда
ХДК (хрватско литературно друштво) и
“Седмица” од Франкфурт.
Таа работи како лектор, уредник и е рецензент на над 40 литературни дела во Србија и во странство, од кои некои книги се преведени и на германски јазик.

Авторка сте на три книги, можели накратко за насловите, содржината, жанрот кој го обработувате во нив?

Книгата “Аманет” и книгата “Ткиво на животот” се збирки поезија, додека книгата “Кога душата ќе прозбори” е книга на поезија и прозни текстови. Во сите книги има љубовни песни, но и песни со општествена и патриотска тематика.
Книгата е поделена на два сегменти. Првиот дел е со љубовна тематика, емоционални и искрени песни: а во вториот дел се песни со различна содржина. Теми од секојдневниот живот, она што ме опкружува, што ми пречи, ме боли. Макар што книгата е целосно посветена на мојот сопруг, Љубиша, кој е мојата љубов, поддршка и без кој не би била таму каде што сум денес.

10957442_430844707080325_1600720067_nВаша поезија на македонски јазик можеме да прочитаме во меѓународниот зборник ,,Симфонија на срцето“ издаден во Битола во 2014 година, во оваа прва меѓународна антологија на македонски јазик, уредникот Олга Наумовска успеаа да собере на едно место поети од сите меридија и ова дело да остане како белег во македонската литература. Кои се вашите мислења и импресии како и впечатоци од овој проект?

Зборникот е одличен и јас ќе ја искористам оваа прилика да и се заблагодарам на Олга Наумовска за големиот труд, работата што таа ја вложи во оваа збирка, која е преубава. Таа ги преведе и песните на македонски јазик, што мене искрено многу ми значи. Бидејќи секому кој пишува многу му значи кога можат да го разберат и читаат и на други јазици. Голема чест е да се најдете и да бидете во еден таков зборник и да бидете дел од книга со врвен квалитет.

Песната „Што сме ние?“ Во јуни 20114 година доби втора награда на Меѓународниот фестивал „Лирски гласови“ во Бугарија. Со оваа награда вашето поетски име проструи во оваа земја. Што ви донесе оваа награда на книжевно поле?

Голема радост! Да се освои втора награда на еден таков фестивал, од меѓународен карактер, мене пред сѐ ми е оценка дека моето пишување е квалитетно, но, исто така, и обврска следните дела да бидат уште подобри и поквалитетни. Се разбира, како и секоја награда, носи и почит од страна на колегите писатели, но и од читателите, кои се искрено кажано, најважни за мене. Оваа награда има голема вредност за мене, бидејќи таа е од меѓународен карактер, доаѓа од Бугарија, а јас живеам и творам во Србија.

Која е пораката која сакате да ја пренесете преку вашата поезија?

Мојата поезија има своја специфична тежина, можам да го кажам тоа без двоумење. Како многу емоционална личност многу ме погодува сè она што се случува околу мене, а најмногу промените во однесувањето на луѓето. Преку своите песни јас го барам ЧОВЕКОТ меѓу луѓето, со сите негови доблести кои што како таков тој ги има:чувствителност, хуманост, несебичност, грижа за ближните. Предупредувам, преку своите песни, понекогаш можеби и малку поостро, дека и покрај тоа што светот постојано се менува, некои работи никогаш не смееме да ги заборавиме и запоставиме. Ме боли тагата на лицата на луѓето, сиромаштијата, неправдата. Јас сум во потрага по вистината и ја барам правдата. Можеби некој ќе каже дека сето тоа е залудно или старомодно, но јас верувам во луѓето, верувам во ЧОВЕКОТ!

Литературата напишана на балканските јазици при проценувањето на книжевните вредности често се запоставува или заобиколува, бидејќи не спаѓа во така наречената група на светски јазици. Кој е вашиот став во врска со оваа констатација. Можат ли балканските дела да се пробијат до поголем број на читатели?

Мислам дека сите балкански народи имаат голем број писатели кои пишуваат многу добро и многу квалитетно. Сепак, тешко се пробиваат до читателите. Примат имаат странските бестселери, без оглед на тоа дали тие се литературно вредни или не. За жал, луѓето кои пишуваат на нашите простори мораат самите да се снаоѓаат, од објавувањето на делото, па сѐ до доаѓањето до читателот, а сите знаеме дека финансиската состојба одредува како и колку ќе успее.
Тешко е, многу тешко, бидејќи големите издавачки куќи, кои имаат еден синџир книжарници, поставуваат неповолни услови кои писател од овие простори не може да ги исполни. Но, благодарејќи на интернетот и facebook-от, поезијата и прозата доаѓаат до луѓето кои сакаат да читаат.10950068_430844693746993_1006490259_n

Може ли книжевноста да го промени светот?

Може! Тоа ќе го каже секој писател, затоа што велат дека писателите живеат во светот на илузии и имагинација. Сепак, објективно гледајќи, сметам дека не може. Можете да влијаете со своето пишување да разубедите некого во поглед на нешто, да му докажете дека може и во денешниот суров свет да се остане остане благороден, дека може и мора да се зачуваат моралните норми. Тоа е она во што јас верувам.

Заедно со сопругот Љубиша Павловиќ преку здружение за солидарност помагате на писатели и поети нивните ракописи да бидат издадени. Колку е тешко едно издание од непознат автор да излезе во јавноста?

Да, мојот сопруг Љубиша Павловиќ има Група за помош при издавање на книги и преку таа група во текот на 2014 година се објавени 13 наслови, што ќе признаете е многу убава бројка. Се пронаоѓаат талентирани автори и им се помага што полесно да дојдат до своето авторско издание, како финансиски, така и со совети, помагајќи им околу преломот, лекторирањето и сѐ што треба да се направи една книга да биде објавена.
Исто така, мојот сопруг Љубиша Павловиќ презеде акција на дарување книги на училишните библиотеки во малите средини, кои сите ги заборавиле, а кои се сиромашни за да купат книги. Книгите се собираат и испрќаат без парична надомест, а неколку стотици книги беа дистрибуирани во повеќе училишта во Србија. Акцијата продолжува и понатаму.

Ваши омилени стихови?

Човек на човека

“Човек на човека
му е вечна надеж,
да стане кога ќе падне
и исправен да остане,
само
човек на човекаму преостанува “.

Пркосна и горда
“Еве, пред вас,
тука стојам;
пркосна и горда,
од вашиот суд не се плашам,
ниту еден збор прекор,
знам дека сум чиста
пред Бога и луѓето.
Пркосно ви велам,
осудете ме,
затоа штољубам,
затоа што моето срце
за оваа земја намаченапламти,
за оваа земја,
од чија безнадежност
секогаш се раѓа нов живот,
и без леб и без вода
само со честа
се храни и развива.”

Вашето име е запишано во повеќе од педесет рецензии на дела на поети и писатели. Колку е тешко детално да се анализира едно дело, да се направи осврт, критика и да се одберат зборови кои ќе го опишаат и ќе навлезат во суштината на истото?

10947753_430844673746995_1577068730_nПа, ако сте љубители на книгата не е тешко. Јас ја сакам мојата работа, а бидејќи сум и писател, лесно ми е да навлезам во суштината и сржта на некое дело. Не се оптеретувам, туку оставам зборовите сами да надоаѓаат. Мојите рецензии се невообичаени, затоа што јас додека анализирам некое дело, прецизно ќе го создадам ликот на писателот кој го напишал секој збор. Така, всушност, давам осврт и на авторот и на делото и на пораката која што писателот сакал да ја пренесе. А ќе признаете, откако ќе се прочита некоја книга најважно е нешто да научиме, дознаеме, и ако ништо друго, да размислуваме за прочитаното, зарем не?

Имате ли совет за младите поети и писатели за тоа како да се издигнат во тој книжевен свет и да станат препознатливи како писател или поет?

Нема рецепт за успех. Важно е да не се откажат. Без оглед на сѐ, и колку да е тешко, никогаш да не се откажат. Нека пишуваат, нека ги објавуваат секаде каде што можат своиоте дела и еднаш некоја врата ќе се отвори, некој ќе покаже разбирање и ќе подаде рака на поддршка.

Што ќе биде ново на книжевно поле кое наскоро можеме да го очекуваме од вас?

Па, во моментов работам на три книги. Полека се создадаваат песни за збирка која што би требало да се нарекува “Пукнатини во срцето”, а во исто време работам на книга раскази, есеи, сеќавања работно насловени ” Сандак на спомени.” Во процес е и роман, но тука не би откривала многу. Полека, не ми се брза. Кога има инспирација, пишувам.

Сакам да ви се заблагодарам за претставувањето и при оваа можност да ги поздравам сите Ваши читатели и сите луѓе во Македонија кои го сакаат пишаниот збор. Ви благодарам!

Comments

comments