plato (1)

За љубовта

1. Љубовта е името на страста и посегот по целина.

2. Љубовта се раѓа во секој човек; таа ги спојува половините на нашата оригинална природа; таа се обидува да направи едно од две и да ја излечи раната на човечката природа.

3. Љубовта се однесува на нешто, а тоа не е нешто што таа е или го има; никој нема страст за она што е или го има. А љубовта се однесува на убавото и затоа го нема убавото. А љубовта е доброто и затоа во своето страствено сакање на убавото, љубовта исто така го сака доброто.

За мудроста

4. Мудрите луѓе говорат бидејќи имаат што да кажат; будалите бидејќи мораат да кажат нешто.

5. Не терајте го детето да учи со сила или строгост, туку насочете го со тоа што го возбудува неговиот ум, за подобро и поточно да ја откриеш генијалноста свиена во секое од нив.

6. Душата не зема ништо со неа во другиот свет освен нејзиното образование и нејзината култура. На почетокот на патот кон другиот свет, стекнатото образование и култура можат да бидат најголемата помош, но можат да бидат и најголемиот товар за личноста која починала.
7. Празниот сад прави најсилен звук, па така и тие со најмалку мудрост се најголеми дрдорковци.

plato

За луѓето и нивното однесување

8. Никогаш не обесхрабрувај некого кој постојано напредува… без разлика колку споро.

9. Човечкото однесување произлегува од три главни извора: желба, чувство и знаење.

1о. Постојат две нешта на кои човек никогаш треба да се лути – што може да се помогне, и што не.

11. Има три вида на луѓе: љубители на мудрост, љубители на чест и љубители на богатство.

12. Луѓето се како земјата. Можат да те хранат и да ти помогнат да пораснеш како личност или можат да го попречат твојот растеж и да направат да се исушиш и умреш.

13. Најголемата мудрост е да живееш задоволен со малку.

14. Убавината е во окото на набљудувачот.

За политиката, законите и војната

15. На големите луѓе не им требаат закони да им кажат да се однесуваат одговорно, додека лошите луѓе секогаш наоѓаат начини да ги заобиколат законите.

16. Лесно можеме да му простиме на дете кое се плаши од темнината; вистинската трагедија на животот е кога возрасните мажи се плашат од светлината.

17. Херој се раѓа еднаш во сто, мудрец еднаш во илјада, но остварен мудрец се наоѓа еднаш во сто илјади луѓе.

18. Само мртвите го виделе крајот на војната.

19. Музиката е морален закон. Му дава душа на универзумот, крилја на умот, лет на имагинацијата и шарм на животот за се.

20. Една од казните за одбивањето да учествувате во политиката е тоа што завршувате така што ве управуваат инфериорни од вас.

Comments

comments