Сабота , Јуни 24 2017
Колумни
You are here: Home / banner / ГОЛЕМИТЕ ПЛАНОВИ НА МАЛИТЕ ЛУЃЕ
ГОЛЕМИТЕ ПЛАНОВИ НА МАЛИТЕ ЛУЃЕ

ГОЛЕМИТЕ ПЛАНОВИ НА МАЛИТЕ ЛУЃЕ

 

 

 

 

 

Големите планови на малите луѓе

Текст на Драган Таневски

babyub-fb

 

Уште неколку месеца… едвај чекам мама да ме гушне. Сигурно е многу убава. Можеби и најубава на свет. Сигурно многу ќе ме сака. и нема да ме кара кога ќе превртам чаша со вода, или кога кога ќе се мрштам дека нема да ми се допаѓа кашичката. Да, мојата мама е најдобра на свет. Ќе ја гушкам силно и често. И секогаш ќе и кажувам колку ја сакам. Знам дека и таа ме сака мене. Чувствувам како ме гали преку нејзиното меше. Има прекрасен глас. Не ја разбирам ништо, ама гласот и личи на ангелски… Да, мојата мама мора да е ангел, или нивни близок роднина. Кога мама се смее, многу ми е убаво, едно поради нејзиното заразно кикотење, ама повеќе заради нишкањето на нејзиното меше кое како да ме скокотка, па и јас се кикотам заедно со неа. Би сакал мама да ме види како се смеам… Сигурно ќе се вљуби во мојата насмевка. Да, јас и мојата мама ќе бидеме најдобри другари. Но не можам да сфатам зошто мама во последно време е често тажна. Не сакам кога плаче. Тогаш и мене ми се плаче. И тажен сум. Ја галам по мешето, ама многу ми е мало рачето и таа сигурно не може да почувствува. Би сакал да ја гушнам силно, кога ќе бидам голем и силен, и да и кажам – Не плачи мамичке, јас секогаш ќе бидам со тебе. Што е ова? Какво е ова железо? Ми се обвиткува околу вратчето. Мамо, мамо, помогни ми! Некое силно светло ме заслепува. Зошто ме вадите? Каде ме носите? Рано е…рано е. Мамичке, кажи им дека ќе бидам умен. Не им давај да ме убијат… Мамо… мамооооо…

Comments

comments

About Драган Таневски

Се родив како Хомо Сапиенс, за среќа - од човечки родители. Завршив неколку школи... - Нижо Алтруистичко - Средно Бонвиванско - Дипломирав на факултетот по Авантуризам - Магистрирав Имагинација и Фантазија - Докторирав Филантропија неколку пати паѓав на испитите по шовинизам и мизантропија, и тие на крај дигнаа раце од мене. Дури ме прогласија за изгубен случај... Имам постигнато значаен успех и во неколку курсеви: - Одење по облаци - Нуркање во соништа Моите верувања: Верувам дека без солзи, крв и пот нема ни успех. Верувам дека вратите служат за да се отвараат, а не да се затвараат. Верувам дека од сите титули, највредна е титулата - Човек. Верувам дека без разлика на потеклото, постојат само Дами и Господа. Сите други се лузери. Верувам дека женственоста не е во длабочината на деколтето и должината на сукњата. Верувам дека светот ќе биде поубаво место без шовинизам и феминизам. Верувам дека постои само една слобода, а се друго е ропство. Верувам дека многу од нас СЕ многу повеќе отколку што НЕ СЕ. Верувам дека многу врвни уметници не се ни свесни за својата дарба. Верувам дека стравот од неуспех е убиец на ентузијазмот. Верувам дека злото се храни со молчење. Верувам дека на наједноставните прашања најтешко се одговара. Верувам дека проблемите се дечиња, а родители им се Очекувањата и Споредувањата. Верувам дека она што другите го нарекуваат „Виша Сила“ има Име, Чувства и План. Верувам во бесконечност. Верувам во ПРИЧИНА.

Comments are closed.

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better