Лавежот на туѓите танци стинее во прегратка на погледот

што ја сече утробата од која само

стихомора се роди.

 

Ехото на дождот низ темнини те наоѓа;

секое бегство ил сомнеж за коренот негов

те услишува за навек и од бетон раѓа пак.

 

Секоја капка паѓа во ритмот на душата

заглавена во бунар од кој ехо ги роди

стиховите што ја бојат

неродената младост во сенка.

 

Твојата река влиена в самрак е

дур ветар од гаврани

ја чисти од трошките неподнослив ден.

 

tugji tanci

(Песната „Туѓи Танци“ е вклучена во стихозбирката „In Nomine“ од С. Марковски)

Comments

comments