„И ви велам“ – се обрати

ангел роден в Божјата сенка

со лице од бисер, мирта и сон

„Ви велам, научете го јазикот на љубовта

и ќе се качите на планината од своите гревови

и ќе фрлите поглед низ недогледот

и погледот сам ќе ве посее.“

 

„Проклетнику

проклет пророку“ му се обратив

„роден со ѕвезда скриена зад уво

дур го фрлаш окото кон реката сенки

дур седиш на својот алтански остров од сонети пророштва

дур маката туѓа твој порив исконски е;

жив да беше

би те убил со замав од перо

-              некогаш дел од птици

искубени со канџи

в нечие пророчко јаве“.

angel

Сило в непознај зачната

дур стоиш

не заборавај ја правта на предците

од која патот те ваја.

Comments

comments