Никола Илијовски (1991) е поет, раскажувач, книжевен критичар. Магистер по правни науки. Автор е на поетските книги: „Пламен на вечноста“, „Далечна илузија“, „Врати во времето“ и „Carpe Diem“. Активно објавува свои прилози во домашните книжевни списанија. Уредник е во издавачката дејност на Здружението за наука и култура „Нова“ од Битола.

Никола Илијовски два пати е добитник на наградата „Владимир Костов“ за краток расказ и првата награда на Агенцијата за млади и спорт за млади поети од 15 до 29 години за песната „Голотијата ослободува“. Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 2014 година. Живее и работи во Битола.

Никола Илијовски

Голотијата ослободува

1. Боса

Стоиш боса

во бесконечноста на ноќта

Втората декада од април

мириса на забрането овошје.

Рокенролот создава зависност во нашите уши

Брзо го вкусувам виното

Додека се пресоблекуваш

ја барам смислата во долгото чекање.

Бескрајни се желбите

во плимата на непознатите галаксии

Нашите стравови лебдат во просторот

и ги одложуваме за некое далечно време.

2. Напуштена ноќ

Оддалечени сме од самотијата

затоа што го мислиме тоа.

Одново ги полнам чашите со црвено вино

Сè е релативно.

Свеќите горат покрај ѕидот

и сенките на пламенот зборуваат за еросот,

додека голотијата нè ослободува

во напуштената априлска ноќ.

Сенките се секогаш голи,

ми зборувашеосветлениот ѕид.

Затоа гравитацијата ги одминува,

шепотеше црвениот пламен.

3. Гола

Гола си повторно, сега

во ноќите неброени, тајни.

Времето истекува, патува, бега

во простори други, далечни, незнајни

Како прв пат да те гледам

езерска сирена под месечината златна,

Додека времето се ситни, исчезнува и бега

во ноќта црна, неразбрана и матна.

Но, ќе отворам во времето, волшебни врати

давам збор под небото сино,

пред векот мојот изум да го сфати

ќе те чекам крај езерото со чаша црвено вино.

Се сеќаваш ли Џоне

(на Џон Ленон)

Се сеќаваш ли Џоне

Оти ние одамна заборавивме.

Почнавме да се делиме и пребројуваме

И да го цитираме Макијавели.

Со споредните нешта ги маскиравме важните

и сега спиеме без да сонуваме.

Се сеќаваш ли Џоне

Дека времето има обичај да се преповторува.

Почнавме да работиме како волот за сламата

И често да го цитираме Шопенхауер.

Сега се потсетуваме на сѐ што сме кажале

Кога бевме опиени, колку сме излажале.

Се сеќаваш ли Џоне

Оти ние одамна заборавивме.

Почнавме од почеток и уште почнуваме

И често го цитираме Ниче.

Со молчење ги решаваме проблемите

и во маглата гледаме сонце.

Се сеќаваш ли Џоне

Дека времето има обичај да се преповторува.

Почнавме одново да слушаме рокенрол

И да го цитираме Сартр

Сега пак ја откриваме слободата

и се обидуваме да чекориме по нејзините рабови.

 

Comments

comments