Книгата кратки раскази „Смртта долетува насмевната“ со која Стефан Марковски ја доби наградата „Крсте Чачански“ за 2017 по конкурсот распишан од Здружението за литература, култура и наука „Бран“ – Струга и списанието „Бранувања“ за оваа награда излезе од печат.
Книгата е вклучена во едицијата Ризници во издание на истоименото здружение.

Оваа е втора збирка кратки раскази на Стефан Марковски и 10-то објавено дело во неговиот богат опус. Книгата е со обем од 112 страни, а корицата е дело на академскиот сликар Никола Голубовски.

Познатиот српски писател Срѓан В. Тешин за збирката нагласува:

„Стефан Марковски во збирката Смртта долетува насмевната маестрално ја демонстрира бескрајната флексибилност на приказните како протејски жанр: приказната може да биде буквално сè. […] Јазично и стилски одлично обликувани, а повеќето и изразито духовити, приказните на Стефан Марковски нудат и еден посебен квалитет кој ги одликува само врвните мајстори на раскажувањето: тие секогаш имаат отворен крај, кој на читателите им овозможува бескрајни интерпретативни проширувања, што ги чини интригантни и заводливи.“

Сашко Насев, пак, ја нагласува модерноста, непредвидливоста и драматичноста во расказите на Марковски.

Смртта-долетува-насмевната-корица-701x490

Comments

comments