Author Archives: Стефан Марковски

image-27169

Смислата на создавањето атмосфера во филмовите

Ниту една уметност не навлегува во нашата совест на начин на кој тоа го прави филмот, навлегувајќи директно во нашите чувства, длабоко во темните одаи на нашите души. -          Ингмар Бергман     Филмот, како хибридна и комплексна уметност која во себе интегрира различни медиуми – книжевност, сликарство и музика, односно инволвира 3 од 5-те сетила додека истовремено успева ...
Continue Reading »
image-27141

Три години од смртта на писателот Драган Илиевски – Гари (1961 – 2015)

Драган Илиевски - Гари (1961-2015), македонски раскажувач, роден во Куманово. Ги објавил книгите раскази: „Потковица и апокалипса“ (1992), „Креда“ (1995), „Двојна вратоврска“ (2000) г. Член на ДПМ од 1998 г.   Својот работен век го поминал во Градската Библиотека „Тане Георгиевски“ во Куманово. Во 2016-та постхумно му излезе збирката „Паралелно време“ во издание на книжевниот клуб „Дијамантски часовник“ ...
Continue Reading »
image-27115

Сенките ме дочекуваат (поезија)

Лебдам ми се лебди се искачувам и симнувам по небата како акробат пред последниот лет.   Сенките ме дочекуваат Гол и преморен од прашините на една дамнешна забава што ги кријат лицата на ридовите под кои се закопани магли од ноти.   Сенките ме дочекуваат омален и со тетоважа на големо „А“ среде чело. Анархија на нашите тонови еуфорија на срце низ чија централна јама минуваат за да им го чуе ...
Continue Reading »
image-27057

Рецензија за поетската книга „Сиво Сјаат Вселените“ од Стефан Марковски

Во „Сиво Сјаат Вселените' Стефан Марковски екстравертно нѐ воведува во свет на различни, настани повеќе или помалку инспирирани од реалноста, интровертно, преку поетски израз проектирајќи го сопственото доживување на ситуациите. Како поет и млад човек, тој е засегнат од нив во контекст во кој вековната традициска македонска мака се транспонира во комплексноста на модерното живеење. Впечатлива ...
Continue Reading »
image-26998

Интроспекцијата како авторефлексија на магијата изразена во зборови – Осврт кон „Еленот слуша виножито“ од Магдалена Чапаровска

Наспроти растечкиот број (анти)поетики кои се обидуваат да го деконструираат значењето на зборот потпирајќи се на чиста, помалку или повеќе префинета емоционална експресија, во современата македонска поезија постојат трендови кои во поголема или помала мера повторно ја апострофираат примарноста на зборот употребен внимателно. А зборовите употребени одмерено и внимателно како да посегнуваат кон небесата со ...
Continue Reading »
1 2 162
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better