Author Archives: Стефан Марковски - Page 2

image-25762

Апел за помош на Марина Јовановска која боледува од ретка болест на очите

Потребно е да се соберат парични средства за Марина Јовановскa, 24 години, која боледува од многу ретка болест на очите и поради тоа мора да оди на лекување во Берлин, Германија. Телефони за донации: 075 143-485 077 143-485 070 143-111 Со секој Ваш повик донирате 100 денари кои се од огромна вредност за неа. БИДЕТЕ ХУМАНИ, ДОНИРАЈТЕ! Напомена: Доколку не Ви се активира ...
Continue Reading »
image-25713

Перформанси на Рајан Галер (USA) и Ребека Ларкин (UK) во Македонија

  Здружението за развој на култура и заштита на културно наследство „Контекст - Струмица“ ќе биде домаќин на неколку перформативни сценски настапи на Рајан Галер (USA) и Ребека Ларкин (UK) во Македонија - Скопје, Струмица и Гевгелија.   Планираните поетско-сценски перформанси се закажани да се реализираат на:   10 мај 2017 година (среда) во 20:00 часот во Магор Book Coffee ...
Continue Reading »
image-25688

„На пат“… – нова песна на The G Notes

Гевгелиската група „The G Notes“  предводена од братот и сестрата Глигор и Теодора Гошеви од Гевгелија  настапуваат речиси во сите градови во Македонија, но, исто така и на некои градови во Европа. Токму деновиве тие ја објави својата нова песна насловена „На пат“. Темата е во поп-џез манир и истата има македонска и англиска верзија. За аудиото и видеото се погрижи ...
Continue Reading »
image-25680

Интервју со познатиот француски писател Фредерик Бегбеде

Фредерик Бегбеде (Париз, 1965), автор на 11 романи, е еден од најпознатите француски и европски романсиери, книжевен критичар, филмски работник и новинар, добитник на наградата Interalliè во 2003 за романот „Прозорци на Светот“ и наградата Prix Renaudot во 2009 за „Француски роман“. Бегбеде е извршен уредник на популарниот магазин за возрасни Lui и е колумнист во ...
Continue Reading »
image-25662

Шест македонски автори застапени во „Рукописи 40“

  Рекордни 69 автори беа селектирани на овогодинешниот конкурс за Рукописи 40 - Зборник на поезија и кратки раскази на младите луѓе од поранешна Југославија (издавач: Младински Центар Панчево). Од Македонија се застапени шест автори: Стефан Марковски, Маријана Јанческа, Михајло Свидерски, Ива Дамјановски, Дарко Димески и Биљана Димко. Од другите земји се застапени: Јернеј Кустерле, Нина Кремжар, Катја ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better