Author Archives: Адријан Арсовски

image-22870

НАЈГЕНИЈАЛНИОТ ТЕКСТ НА СВЕТОТ

Најгенијалната воведна реченица на светот. Најгенијалниот главен дел на светот. Заклучок. Најгенијалниот post scriptum на светот. Најгенијалното објаснување на најгенијалната слика на светот.   Најгенијалниот автор на светот. Најгенијалниот post post scriptum на светот.
Continue Reading »
image-21352

Повик за учество на конкурсот за текстови за првиот број на студентското списание „Силуета“

        Драги колеги и колешки од филолошкиот факултет, студентското списание „Силуета“, чијшто прв број е во подготовка, има потреба од текстови во доменот на книжевноста. По тој повод, редакцијата на „Силуета“ ве повикува на конкурс на тема: современи текови на македонската и светската книжевност. Право на учество имаат сите студенти од филолошкиот факултет ...
Continue Reading »
image-19623

10 еднореченици

1. Сите му спремаа изненадувања во подготвувањето, ама тој остана подготвен затоа што не успеаја да го изненадат. 2. Во првиот влез живееше човек со слично име, слично држење и слична возраст како него самиот и во еден момент тој си помисли дека не е тој. 3. Повелете, влезете, само пазете се од влегувањето на оние што ...
Continue Reading »
image-19594

Супермен, човекот од челик – човекот од волја (втор дел)

Линк кон првиот дел Причината зошто тоа не се случува во филмовите – или вистинскиот живот, се надевам е затоа што ние потсвесно препознаваме нешто што е експлицирано од еден Германски филозоф. Еден од малкуте цитати на кои често се навраќам, е оној на Артур Шопенхауер: „Човекот може да прави тоа што посакува, но не може да ...
Continue Reading »
image-19555

Супермен, човекот од челик – човекот од волја (прв дел)

Рефлектирање од леќи - оскар. Пред неколку недели бев на ручек со Бен С., ренесансен човек – готвач, фотограф, комичар, адвокат, љубител на поп културата и пред се – мој драг пријател. Тој го гледал Човекот од челик и не му се допаднал, меѓутоа јас сметам дека филмот беше забавен. Главната поплака на Бен беше ...
Continue Reading »
1 2 7
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better