Author Archives: Биљана Талевска

image-20278

За секој ден и секој човек

Сфаќај сериозно се' освен себе си и остани позитивен. Имај верба и во добро и во лошо. Утрото е најважен дел од денот.  Тоа е делот кога треба да го испланираш денот  без ништо да оставиш на случајноста.А ако истата се случи, претвори ја во убаво. Целта на животот не е потрага по истата, туку желба ...
Continue Reading »
image-20051

За животот …

Ние сме само прашања на време и одговор на сеќавања и соништа. Се храниме од минатото за некое измислено утре и знаеме да кажеме убав е животот кога за момент ќе заблеска со некоја негова искра и знае, знае да запали оган и да топли и тлее долго, знае и да пламне силно и да изгори ...
Continue Reading »
image-20040

Целата половинка

Секој почеток има свој крај. Секој крај е почеток. И секое цело има половина. И половината е цело кое има своја половина и до бесконечност цели половини. Еден ден, бесконечноста заспала засекогаш и една половинка конечно сфатила дека не е цела. Тоа не траело цел ден. Само половина. Другата половна била ноќ. Тогаш половинката заспала и сонувала дека ...
Continue Reading »
image-20017

За среќата …

Две чаши. Празна и полна. Полната ја полни празната, празната ја празни полната, - взаемност и физика. - Темнината е недостиг на светлина, кажа физиката. - Тогаш, тагата е недостиг на среќа?! - Не. Мирот е недостиг на тага, а среќа е чашата што се празни. Квалитетот не е убавина сам по себе. Доброто е такво оти не постои. ...
Continue Reading »
image-19990

Вистината има различни агли

Светот, сам по себе не е егзотично место. Таквите места постојат само во нашите умови, а каде живеат тие е вистинското прашање. Постојат ли вистински прашања или само вистински во вистински момент? Вистинските прашања стануваат такви штом наидат на вистински одговор, барем на оној по чија вистина се тврди. Ако писателот го остави почетокот сам да ја раскажува ...
Continue Reading »
1 2 4
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better