Author Archives: Борче Давчевски

image-20053

Дедо Мраз – Вистина или мит ??

  Постојат многу легенди за тоа како е создаден митот за Дедо Мраз. Едната претпоставка е дека тој е верзија на холандскиот Синтерклас, а во различни култури се одомаќинил како Санта Клаус, Сеинт Николас, Крис Крингл, Свети Никола.... Во православната култура свети Никола е претставен како светец, заштитник на морнарите, војниците, трговците, студентите и на децата. И ...
Continue Reading »
image-19862

Како се слави Новата Година низ светот ?

  Дочекот на новата година е еден од најстарите празници во светот,прв пат е одбележан во Вавилон пред  дури 4000 години,но до денешно време многу обичаи се променети и различно се слави низ светот.  Таа се славела како повторно раѓање на сè во природата и било логично тоа да е на почетокот на пролетта кога сè ...
Continue Reading »
image-19689

Чудотворната моќ на магнезиум хлорид

  Магнезиум Хлорид  е природен минерал добиен од испрарување на морската сол. Содржи околу 30% магнезиум и 70% хлорид. Познат е по својата способност да лекува многу заболувања. Лекува реума,остеопороза,болки во зглобови коски,отоци на прсти на раце и нозе,неподвижност,болки во р’бетот,ја лекува простатата,мозочен и срцев удар,дијабетис,регулира висок крвен притисок,ефикасен е и кај мултиплекс склероза,разни инфеции итн.  Магнезиумот преставува ...
Continue Reading »
image-19595

Големиот кинески ѕид

  Меѓу сите гигантски градби на светот, Големиот кинески ѕид е далеку најголем. Во долж изнесува 2.450 километри – тоа отприлика одговара на одалеченоста од Хамбург до Палермо – се простира од брегот на Жолтото море па до внатрешна Азија, од Сучу во Канзи до Шаншаи- куана во заливот Лиау-тунг, кој е висок 16 метри, во ...
Continue Reading »
image-19546

Медитација

  Медитацијата е природна состојба која човекот ја доживува кога е во состојба на смиреност и опуштеност, која многумина може да ја доживеат спонтано, кога ќе се создадат услови за неа. Медитацијата има значајно место во духовните практики, бидејќи му ја отвора вратата на човекот кон него самиот.  Тоа е стара практика која низ историјата, илјадници ...
Continue Reading »
1 2 4
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better