Author Archives: Драган Таневски

image-23966

ГОЛЕМИТЕ ПЛАНОВИ НА МАЛИТЕ ЛУЃЕ

          Големите планови на малите луѓе Текст на Драган Таневски   Уште неколку месеца... едвај чекам мама да ме гушне. Сигурно е многу убава. Можеби и најубава на свет. Сигурно многу ќе ме сака. и нема да ме кара кога ќе превртам чаша со вода, или кога кога ќе се мрштам дека нема да ми се допаѓа кашичката. Да, ...
Continue Reading »
image-23954

Брат, не си ни ти од челик

Брат, не си ни ти од челик   Ги знаеш оние луѓе што се стално насмеани? Си напраил ли некад муабет со таква особа? Ќе те слуша со саати. Сите твои маки и проблеми ќе ти ги слушне. И ќе ти се насмевне. Ќе те пипне за рака. Ќе те разбере. Од очи им излегува утеха и ...
Continue Reading »
image-23941

Писателе, писателе

- Чичко, чичко, вие бевте писател, така? - Па шо знам, така викаат... Неозбилно му одговорив. - Ве молам за помош чичко, многу ми се свиѓа една девојка, па сакав да и напишам писмо. - Шо, уште се праи тоа? Па нели фејсбук, мејл, месинџер, м? - Знам бе чичко, ама она е друга сорта... Мислам стварно е посебна. ...
Continue Reading »
image-23514

Оптимизам или илузија

Некои го нарекуваат опиум на масите, други - цуцла лажачка. Трети пак - илузија. Во секој случај, апстрактен и необјаснив феномен кој донекаде сите го посакуваме. Самиот нема димензија и материјален облик, но неговите ефекти јасно се гледаат во благопријатниот изглед на личностите заразени од него. Кога е дозиран исправно, има моќ да покрене страшно моќни механизми ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better