Author Archives: Ивана Димова

image-21857

Светло

Еднаш, во едно чудно време, “животот” ми свиреше а јас играв по негов... или мој такт. Две напред три назад. Денес ја сменив кореографијата, три напред две назад. Некогаш тапкав и препишував се на времето,на животот, на што и да е, што ми заличуваше на добро алиби. Денес, кога се влечам, кога се тегавам, кога ...
Continue Reading »
image-20429

Мојата сестра по душа

  Собата е сосема нормална, “детска соба” типична, само што децата веќе пораснале. Во некои од рамките сигурно стојат истите слики веќе десетици години. Стари слики, таа и сестра и, како помали дури и си личат... И во другите делови од куќата нема некои големи промени, можеби распоредот на мебелот, ентериерот скоро ист. Нови предмети, стари спомени. ...
Continue Reading »
image-19969

Сакам да ти кажам..

  Кога си и повеќе од тажна. Кога си очајна, безнадежна, кога си во безизлезна ситуација. Кога си во бездна. Кога си на работ. Кога цел свет ти се руши над глава. И кога секој следен здив само те дотолчува... Ги немаш сите проблеми на светов. Не ги поседуваш сите болки. Не се твои сите грижи. И ...
Continue Reading »
image-19672

Незнаеш. Не, нели?

    Знаеш ли што значи овој трепет? Имаш ли претстава како боли лицето после целоноќно пролевање солзи? Можеш ли бар за еден миг да се ставиш во туѓа кожа, во моја кожа? Не, нели?  И уште сто прашања да ти поставам, и уште десет закатки да ти дадам. Нема ништо ни да одговориш, ниту пак да одгатнеш. ...
Continue Reading »
image-19629

Зборови

  Несовршеностите раѓаат совршеност. Црните денови знаат да обледат. Темнината скоро секогаш го пронаоѓа крајот. А на крајот од тунелот секогаш има светлост. Злобните живеат славно, завршуваат бедно. Добрите живеат тивко, никогаш не завршуваат. Искреноста  знае да боле. А болката понекогаш не свестува. Свестувањето е бавно, но сигурно. Сигурноста е голема работа. А за големите работи треба време... Лицемерностa е секогаш грда. Лагата  секогаш е кратка, освен ако е ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better