Author Archives: Јована Матевска

image-24176

Промоција на романот „ Тамбовските снегови ”

Сите љубители на пишаниот збор се срдечно добредојдени да присуствуваат на првенчето на авторката Јована Матевска насловено како „ Тамбовските снегови ”. Романот е приказна сплетена од две паралелни, кои се случуваат во временски оддалечена рамка. Сижето ги следи патешествијата на руско тло и на двете хероини- Матеја и Ирина. ' Бавно ги завртевме главите со очите ...
Continue Reading »
image-23850

Многумина кои не се јас

Стануваме во рани мугри и пред одразот во огледалото, решаваме која маска денес би ја носеле. Мора да пронајдеме златна средина и да ја зачуваме едноличноста пред опкружувањето, зашто експресиите на бес, тага и рамнодушност често нè етикетираат како дво-лични. Впрочем што е дволичноста? И дали таа е еднаква на лицемерието? Да ја објасниме попросто оваа ...
Continue Reading »
image-23537

Карактерно анемични

(Читај-Слабокарактерни) Пред да се префрлиме на темата од задглавието да проследиме една слика на хиерархија *За да се приспособиме во некои “клубови ” на луѓе, сликовито минуваме вака (од врв до дно)* Како ќе ги препознаете? Обично се тивки за секоја дискусија која навлегува во размер на кавга, избегнуваат одговорност и бурно реагираат кога треба да се соочат со ...
Continue Reading »
image-23082

И така навикнуваш…

'И така навикнуваш некој да биде дел од твојот живот,но не го оставаш да си оди. Сакаш пријателство дури и тогаш кога не е искрено. Бараш љубов,но често таа подмолно скриена се наоѓа во најтврдокорните непријатели,додека омразата парцијално и потајно како топлотен удар те шамара од најблиските. Не,не можеме да се помириме со судбината,но продолжуваме ...
Continue Reading »
image-22940

Нели?

Како позната болка што се зарива во градите, те чувствувам. Несреќните патат,а грешните љубат. Патешествие од стотици “Збогум”,послани со трње од “Прости ми”. Одглумени воздишки и припиени стравови. Еднаш за навека,оди си. Оди кога мене душа не ми дава да те напуштам. -Што ќе правиш без мене? Подобро прашано: -Што правам со тебе? Недостигот е емоција на отсутна телесност. Гревот да бидеш свој во присуство ...
Continue Reading »
1 2 8
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better