Author Archives: Митко Гогов

image-20091

Предавање на Виктор Ерофеев на Филолошки факултет „Блаже Конески“

На 26 декември 2013 година (четврток), гостин на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ ќе биде истакнатиот руски писател Виктор Ерофеев, овогодишен добитник на меѓународната книжевна награда „Табернакул“. Со почеток во 10 часот, на Филолошкиот факултет, Ерофеев ќе одржи предавање на тема „Зошто книжевноста е таинствена?“. Ерофеев е исклучителен прозаист, но и есеист, книжевен критичар во неколку важни ...
Continue Reading »
image-19229

Промоција на творештвото на Искра Донева

Во четврток, 7 ноември 2013 година, четврток, во 20:00 часот во просториите на домот на АРМ, во реализација на здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст - Струмица“, ќе се реализира промоцијата на последните 3 поетски ракописи дел од творештвото на Искра Донева. Оваа промоција се случува како соработка помеѓу Контекст – ...
Continue Reading »
image-18773

Македонски поетеси на интернационалниот поетски фестивал „Ditet e Naimit“

Поетесите Слаѓана Атанасова и Марина Мијаковска оваа година ја претставуваа Република Македонија на интернационалниот поетски фестивал „Ditet e Naimit“, од 16 до 20 октомври, кој се одржа во Тетово и Тирана. Структурата на фестифалот вклучува објавување на антологија, промоција, запознавање на поезијата на различни традиции и народи. „Ditet e Naimit“ се одржува 17 години подржан од многу ...
Continue Reading »
image-18600

Промените се случуваат: другиот покрај мене

Во организација на Здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „КОНТЕКСТ Струмица“, во среда 16 октомври во 16:00 часот во Домот на АРМ во Струмица ќе се одржи првото предавање на тема: „Промените се случуваат: другиот покрај мене”, како дел од проектот „Глобална едукација” наменето за помладата популација, како движечка сила во ...
Continue Reading »
image-18276

Промоција на Тихомир Јанчовски во Струмица

Денес, 27 септември, 2013 година, во просториите на Дом на АРМ во Струмица ќе се одржи промоцијата на збирката поезија „Староста може, а и не мора да се дочека“ од Тихомир Јанчовски. Ова е уште една од промоциите организирани од страна на здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст – Струмица“ кое ...
Continue Reading »
1 2 4
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better