Author Archives: Кристина

image-24742

Избор поезија од Дарко Ангеловски

„Душевен санаториум“ е насловот на првата книга на македонскиот поет Дарко Ангеловски, која на почетокот на годинава излезе во издание на издавачката куќа „Антолог од Скопје. Дарко Ангеловски е самоук поет, сликар и уметник и во својата дебитнатска книга тој зборува за нештата што се неискажливи и непреведливи во зборови и што се скриени зад поимите. ...
Continue Reading »
image-24707

Трипати взори

„Овие страници раскажуваат веројатна приказна, која сепак никогаш не би можела да се случи во реалноста. Всушност, раскажуваат за два лика што се среќаваат трипати, но секој пат е единствениот, прв и последен“.   Луѓето се брзаат и затоа чувствуваат потреба да читаат концизни романи, по можност добронапишани. Токму таков е овој на Барико, лесен, прецизен, видлив, ...
Continue Reading »
image-24656

ЖИВОТ ИЛИ ФИКЦИЈА?

Кон делото „Бавната смрт на Лусијана Б.“ од Гилјермо Мартинес, Антолог 2015  „Фикцијата се натпреварува со животот“ – Хенри Џејмс Мартинес преку своето дело „Бавната смрт на Лусијана Б.“ лесно создава ефект на судница и со тоа нам, читателите, ни дава целосно право на вклучување во романот. Освен што ќе добиете желба за кафе затоа што Лусијана ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better