Сабота , Јуни 24 2017
Колумни
You are here: Home / Author Archives: Наталија Наумовска

Author Archives: Наталија Наумовска

Студентка по психологија. Со оптимистично-реалистичен поглед на нештата, верува дека светот може да биде подобро место за живеење. Се труди со нејзината зеница да забележува убави работи. Автор е на книгата „Љубовни звуци и поетски шепотења“ (2014) и уште три други кои ги има во е-издание. На нејзиниот блог можете да се запознаете подобро со дел од нејзиниот „свет“. https://krajbrezjenadvasprotivnisveta.com

10 причини зошто во лето треба да се читаат книги

2012-07-26-books-lead-thumb-620xauto-42922

Поголемиот дел од нас едвај чекаат температурите да се подигнат, но не за да одат на базен туку за да имаат време да читаат под сенка. Љубителите на читањето не ги интересира кое годишно време е за да си се сместат удобно и да нурнат во страниците. Впрочем, тие си имаат ритуали на читање во секој период од годината. Затоа ... Read More »

ДПМ: Потребна е промена и преиспитување на лектирите за основно и средно образование

books

Денешната тема за расправа на редовното Годишно собрание на македонската писателска асоцијација која беше одржана денес (четврток) во 13 часот ќе ја започне претседателот на ДПМ Веле Смилевски. Ќе се дебарита за актуелните состојби во лектирите кое се исклучително важен сегмент во образованието на новите генерации. „Друштвото на писателите на Македонија оценува дека содржината на лектирата во голем дел е ... Read More »

Повикувам радост

happiness-balance

Отвори и слободнo влези, Диши длабоко и помисли Ако си ти болка, што сум јас? Јас сум само болка со име, А, не може да се умножиме, Треба да се разбиеме А, кога ќе се скршиме на парчиња Нека не состават и тогаш Ако сме пак болка, Борбата сме ја изгубиле. Од самиот почеток е зачетокот Луѓето упорно ја затвараат ... Read More »

Последните денови на Ветерот на првото патување (15)

wind-e1492787269479

Следните денови поминуваа многу брзо. Ветерот се обидуваше да го научи Детето да чита на различни начини кои му паѓаа на памет и со помош на кои тој учеше да чита претходно. Откако Ветерот му кажа дека добил во наследство пари кои ќе може да ги троши додека е жив, тоа никогаш повеќе не го праша околу нив. Напорно се ... Read More »

Како се дизајнираат библиотеки кои ги тераат децата да читаат?

download

Децата се најголемото богатсво, а од мали нозе треба да бидат убаво воспитани, да ги научат вистинските вредности и со текот на годините да им се пренесе мудроста која им е потребна. Важно е да имаат здраво детство исполнето со игри, и покрај тоа уште на претшколска возраст треба да им се создаде навика за читање книги, за да им ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better