Author Archives: Наталија Наумовска - Page 2

image-26968

Ќе биде објавен првиот македонски роман и ќе се доделува наградата „Роман на годината“

Новата фондација за култура „Славко Јаневски“ најавува дека во средината на идната година ќе го објави заборавениот и забранет прв македонски роман „Село зад седумте јасени“. Нејзините основачи, во соработка со семејството на македонскиот писател Јаневски, ќе бараат да се поништи и лустрацијата. Покрај тоа, заедно со другите проекти на оваа нова фондација за култура ќе ...
Continue Reading »
image-26959

Биди хуман – закачи јакна на дрво и стопли нечие срце

Донирајте ја зимската јакна која повеќе не ви треба и фаќа место во плакарот во Нано бар во Скопје или закачете ја на било кое дрво низ градот, за да може да ја земе некој на кој му е потребна. На Фејсбук се појави граѓанска иницијатив чија цел е да се соберат што поголем број зимски ...
Continue Reading »
image-26954

Патот до галеријата

Чекорејќи по патот во таа ладна ноемвриска вечер се обидував да ја пронајдам галериајта што требаше да ја посетам. Местото го посетував првпат, сè ми беше непознато и едвај чекав да го проучам и разгледам целиот град. Сите случајни минувачи кои ги прашав како да стигнам до галеријата не можеа точно да ми ги објаснат ...
Continue Reading »
image-26946

Во потрага по нераскажани приказни преку проектот на dw_BalkanBooster

Од Македонија до Хрватска Во проектот Balkan Booster учествуваат млади луѓе од Македонија, Албанија, Косово, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска. Во првата етапа од проектот на терен одат тандеми составени од новинари и активисти. Меѓусебно се посетуваат и минуваат една недела во местото на својот домаќин. Во втората етапа од проектот писатели и карикатуристи ...
Continue Reading »
image-26940

Изложба на академскиот сликар Мирослав Масин во Љубљана

Во галеријата Кос во Љубљана вечер (20 ноември 2017) ќе биде отворена самостојна изложба на македонскиот академски сликар Мирослав Масин. Ќе бидат изложени дела од циклусот „Enchantè“ работени последниве четири години. „Enchantè“ претставува сублимат на поранешните циклуси на Масин. Во организација на Младинскиот културен центар – Скопје, а со поддршка на Министерството за култура, ќе се ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better