Author Archives: Наталија Наумовска - Page 27

image-25373

Објавена книгата „Тврдина“ на Сашо Огненовски

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје  ја објави книгата „Тврдина“ на Сашо Огненовски, која содржи два драмски текста: „Тага“ и „Тврдина“... Сашо Огненовски (1964) е актер, режисер и писател. Во 1987 година дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Одиграл повеќе од сто улоги на сцената на Народниот театар од Битола. Во 2002 година ...
Continue Reading »
image-25370

ДПМ одбележа 70 години од основањето

ДПМ од формирањето до денес имало 540 членови од различни генерации. Сега во него има триесет писатели кои членуваат повеќе од половина век, но паралелно ДПМ добива и млади членови... - Гласот на писателите е во нивните дела, во илјадниците томови создавани и објавувани во изминатите децении кои остануваат да сведочат, преку книжевните вредности, за светогледот ...
Continue Reading »
image-25365

Добитниците на наградата „Ана Франк“ се објавени

Наградата се доделува за врвни остварувања на планот на литературата за деца и млади, а ја доделуваат Издавачката куќа Феникс и Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација Македонија Презент од Скопје. Годинашни добитници на Меѓународната награда „Ана Франк“ се Мито Спасовски од Македонија, Душан Поп Ѓурѓев и Милутин Ѓуричковиќ од Србија, Асја Кравченко од ...
Continue Reading »
image-25358

Длабоко од душата (поезија)

Ти си ноќ. И ѕвезда водилка. Сееш светло во темнина и топлина во душава. Ти си песна. Што нема крај. Влеваш надеж во небиднина и не се плашиш од иднина. Ти си чудо. И земен восхит. Будиш љубопитност и одгатнуваш мистерии. Храниш со зборови, голташ со очи. Будиш восхит одземаш здив. Ти си болка. И откровение. Отвораш заспани очи и рушиш наталожени превези. Ти си спас. И прибежиште. Влеваш спокој во бури и пливаш во море од бранови. Пратен ...
Continue Reading »
image-25352

Градина со љубов?

Ружа црвена? Не фала, јас би боцките. Го гледам виното црвено како крвта што ми тече во вениве и си помислувам: „тебе не ти е важно кој ден е денес, впрочем за тебе секој ден е створен за љубов“. И секој ден е создаден за славење на најубавото нешто што те прави жив, што ти ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better