Author Archives: Наталија Наумовска - Page 38

image-25008

Младиот Игор Томески и седум правила на Нобел за успешен живот

Игор Томески, кој е првиот добитник на Нобеловата награда за млади од нашата земја е од Тетово, а неговиот град топло го одбележа успехот на на нивниот сограѓанин. Домот на културата публиката на големото платно го проследи документарец за делата на младиот лауреат и премиерно го проследи неговиот нов филм „Идеализмот на младиот човек“. Нобеловата награда за ...
Continue Reading »
image-24974

Кожата во која живеам

Седејќи покрај својот пријател додека чекаа да им ги донесат пијачките онака сосема неочекувано, Винсент му рече на Семјуел: „Да не си ми во кожа“. Семјуел: Што се случува? Винсент: Да не си ми во кожа. Семјуел: Добро Винсенте, те разбрав дека ти е лошо, но морам да знам што те измачува толку за да знам како да ти ...
Continue Reading »
image-24982

Романот „Домот во кој…“ од Маријам Петросјан објавен на македонски

Книгата зборува за едно момче што ќе биде одведено во дом за деца со посебни потреби, но домот е многу повеќе од дом за деца со посебни потреби, тоа е еден засебен универзум, а штитениците на домот не се лица со посебни потреби, туку тоа се лица со посебни можности... Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го ...
Continue Reading »
image-24977

Момчето со бисерна насмевка

Момчето кое никогаш не можеше да биде видено без насмевка го нарекуваа „бисер“. Сите го обожаваа и уживаа да бидат во негово присуство без да забележат што крие неговата бисерна насмевка. Не дозволуваше да го „прочитаат“, мразејќи да објаснува што не е во ред реши тажното лице никому да не го покажува, зошто се увери дека ...
Continue Reading »
image-24985

Горјан Петрески и Милијана Павловска најчитани автори во „Браќа Миладиновци“

  Горјан Петрески е најчитан македонски автор за деца, а Милијана Павловска за возрасни во библиотечната мрежа на Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ за 2016 година... иректорот на библиотеката Александар Пујовски денеска им ги додели плакетите на наградените на традиционалната средба со македонските автори. – Нашите читатели се посветени проследувачи на книжевните вредности кои ги создаваат македонските автори. Оваа ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better