Author Archives: Наталија Наумовска - Page 44

image-24967

Бадеми и цели светови

Носиш бадеми и во нив светови како два украси и бели бисери, како огледало во кое себе си се гледаш, како сенка од која нема кај да бегаш. Носиш бадеми и во нив светови цели тајни скриени и недопишани романи, цели вистини недоречени и зборови неискажани цели надежи собрани и неостварени желби. Носиш бадеми и во нив светови како два ѓердани лицето ти го ...
Continue Reading »
image-24958

Љубовна – Анте Поповски (рецитација)

На следниот линк може да се чуе рецитацијата: https://soundcloud.com/lightnessindarkness/ubovnaljubovna-ante-popovskiante-popovski Љубовна Пред да се раздени За неа беше разденето Пред да се стемни За неа беше стемнето. Го преврзуваше сонцето со влажна шамија И го успиваше крај неа. Ние, дури чекавме да расцутат овошките, Таа веќе ги береше плодовите од нив Полни чинии поставуваше пред нас И ништо не ја возбудуваше. Ние ќе и покажевме камена птица што лета Таа ...
Continue Reading »
image-24949

Првиот број на списанието „Издаваштво“ излезе од печат

Првиот број на „Издаваштво: списание за промоција на издавачката дејност во Република Македонија“ деновиве излезе од печат во издание на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје. Според издавачот, во списанието, кое ќе излегува еден број годишно, претставени се најрепрезентативните и најмаркантните публикации, едиции, издавачки проекти и манифестации поврзани со книгата и издаваштвото. - „Издаваштво“ ...
Continue Reading »
image-24952

Награда „Македонска книжевна авангарда“ за Ана Бунтеска

Поетесата Ана Бунтеска за стихозбирката „Колку е потребно за среќа“ е добитник на наградата „Македонска книжевна авангарда“... Наградата ја доделува Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација „Македонија презент“ од Скопје. Ана Бунтеска (Скопје, 1972) дипломирала на Економскиот факултет во Скопје и работи во Македонската берза. Има објавено две книги поезија - „Стави лајк на сопствениот живот“ ...
Continue Reading »
image-24947

Збирка есеи „Култура и книжевност“ од Иван Џепароски

Издавачката куќа „Магор“ ја објави збирката есеи „Култура и книжевност“ од Иван Џепароски, филозоф-естетичар, поет и истражувач на културата. Во рецензијата за книгата, проф. д-р Соња Стојменска-Елзесер истакнува дека авторот на длабоко ерудитен, прецизен и стилски рафиниран начин се расправа за горливите теми на современата хуманистика. Според неа, ракописот на Џепароски е „свежо и интересно четиво ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better