Author Archives: Наталија Наумовска - Page 53

image-24958

Љубовна – Анте Поповски (рецитација)

На следниот линк може да се чуе рецитацијата: https://soundcloud.com/lightnessindarkness/ubovnaljubovna-ante-popovskiante-popovski Љубовна Пред да се раздени За неа беше разденето Пред да се стемни За неа беше стемнето. Го преврзуваше сонцето со влажна шамија И го успиваше крај неа. Ние, дури чекавме да расцутат овошките, Таа веќе ги береше плодовите од нив Полни чинии поставуваше пред нас И ништо не ја возбудуваше. Ние ќе и покажевме камена птица што лета Таа ...
Continue Reading »
image-24949

Првиот број на списанието „Издаваштво“ излезе од печат

Првиот број на „Издаваштво: списание за промоција на издавачката дејност во Република Македонија“ деновиве излезе од печат во издание на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје. Според издавачот, во списанието, кое ќе излегува еден број годишно, претставени се најрепрезентативните и најмаркантните публикации, едиции, издавачки проекти и манифестации поврзани со книгата и издаваштвото. - „Издаваштво“ ...
Continue Reading »
image-24952

Награда „Македонска книжевна авангарда“ за Ана Бунтеска

Поетесата Ана Бунтеска за стихозбирката „Колку е потребно за среќа“ е добитник на наградата „Македонска книжевна авангарда“... Наградата ја доделува Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација „Македонија презент“ од Скопје. Ана Бунтеска (Скопје, 1972) дипломирала на Економскиот факултет во Скопје и работи во Македонската берза. Има објавено две книги поезија - „Стави лајк на сопствениот живот“ ...
Continue Reading »
image-24947

Збирка есеи „Култура и книжевност“ од Иван Џепароски

Издавачката куќа „Магор“ ја објави збирката есеи „Култура и книжевност“ од Иван Џепароски, филозоф-естетичар, поет и истражувач на културата. Во рецензијата за книгата, проф. д-р Соња Стојменска-Елзесер истакнува дека авторот на длабоко ерудитен, прецизен и стилски рафиниран начин се расправа за горливите теми на современата хуманистика. Според неа, ракописот на Џепароски е „свежо и интересно четиво ...
Continue Reading »
image-24940

Чај – дар од природата

Сега е сезоната на чаевите. Тие се повеќе застапени во нашето секојдневие во зимскиот период кога ги пиеме во поголеми количини. Затоа, во оваа статија се запознаваме поблиску со овој дар од природата. Чајот претставува еден од најконсумираните пијалоци во светот. Несомнено е дар од природата и огромен пријател на вашето здравје. Знаеме дека се прави ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better