Author Archives: Слаѓана Брезовска

image-24805

Промоција на стихозбирката „Бесмртно“ на Брезовска

Стихозбирката е издадена како добитник на трета награда на конкурсот за необјавена поетска збирка „Велешки книжевни средби“ – август 2016 година. Поетесата Слаѓана Брезовска од Гостивар во сабота (22 октомври) ќе ја промовира својата втора поетска книга под наслов „Бесмртно“. Книгата содржи 50 песни чиј главен мотив се животот и љубовта. Стихозбирката е издадена како добитник на ...
Continue Reading »
image-24568

Во пресрет на јуни

  Во пресрет на јуни По ветрот ти ги праќам воздишкиве од соголениот мој немир и така задишана од соголувањето без трошка каења ги расфрлам на твоите дланки моите треперења, моите шумолења, моите признанија Моите бакнежи разлетуваат по крошните на расцветаните овошки во твојата градина како задоцнети патници на зајдисонцата Моите нежни допири трчаат толку немирно по ...
Continue Reading »
image-24558

ДЕВОЈЧЕТО СО РОЗИТЕ

  ДЕВОЈЧЕТО СО РОЗИТЕ Покрај едно тесно уличе се наоѓаше едно продавниче во кое имаше се' што ти треба. Оддалеку изгледаше како целото продавниче да е изнесено надвор на тротоарот. Закачени беа разни играчки на заштитните решетки на прозорците, висеа разнобојно и секој ден беа лулкани од ветрот , како да им зборуваа со нивното шушкање на дечињата од ...
Continue Reading »
image-24544

Меѓународен поетски фестивал во Гостивар

Престојниот викенд во Гостивар ќе се одржи третото издание на Меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“...   На отворањето на фестивалот, во сабота (21-ви мај) ќе се претстават поетите финалисти избрани од жири комисијата на чело со претседателот Бранко Цветкоски. Наградите ќе бидат доделени во недела (22-ри мај) на свечена манифестација. Четиринаесетте финалисти беа избрани во конкуренција на 125 ...
Continue Reading »
image-24538

И МИ ГОДИ, И МИ ГОДИШ (Поезија)

И МИ ГОДИ, И МИ ГОДИШ Ја препознаваш играта на босоногото дете во мене, заплеткано во ветките на непромисленоста, без трошка изнасилена љубезност го вардиш во мене разузданиот ловец на вжареноста. Ја плетеш со мрежа за пеперутки наметката на нашите сонливи души без јазол и бреме и ми годи, и ми годиш во таа нејасност од новото поетско откровение , за да разбереме оти ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better