Author Archives: Зеница - Page 10

image-11735

Човечноста денес

  Се раѓаме без да сакаме, умираме исто така не по наша волја. Зарем не треба да живееме како што ние сакаме? Токму тоа “како што ние сакаме” не е секогаш исправно. А зар има исправно и неисправно? Зар има потреба од таква поделба? Можеби има само добро и лошо, убаво и грдо, мало и големо... Не можеби, туку навистина ја ...
Continue Reading »
image-11496

АКТИВИЗАМ И ЛИДЕРИ

  Во претходната колумна стана збор за лидерството, моќта, нивното дефинирање и меѓусебна интеракција. Овде накратко би се фокусирал на односот меѓу претпоставениот лидери на движењето и партиите како најмоќни политички организации на времето во кое живееме и она што произлегува од него. Значи, постојат 2 варијанти на односот помеѓу лидерот и партиите: Првата е дека лидерот ќе мора ...
Continue Reading »
image-11492

Активизам и моќ

  пишува: Бојан Матовски   Ако во минатата колумна ги презентирав и објаснив моите ставови за односот активизам – идеологија, сега би сакал повеќе да се насочам на концептот на моќта и каков е неговиот однос со активизмот. Така, прво би тргнал од поимот моќ. Односно: што е моќта и дали концептот на моќта е нешто неопходно? Физички дефинирано, моќта ...
Continue Reading »
image-11486

Никогаш?!

  пишува: Тарик Асанов   Дремам така на ФБ пред некој ден и, од нигде никаде, ми светна да направам едно “кругче” до кај еден од нашите најпопуларни сајтови, чисто од радозналост, да видам како размислува нашава младина, интелигенција (нели идни носители на прогресот де) во врска со нашата моментална (да не кажам посрана) ситуација. Листајќи ги насловите уочив ...
Continue Reading »
image-11379

Изградете личност отпорна на стрес во 10 чекори

  Буда рекол дека секое човечко суштество е автор на своето здравје или болест; знајте: преку вербата, стресот, вашиот најголем внатрешен непријател, ќе успеете да го елиминирате паралелно со усвојувањето на оваа сеопфатна изрека како водилка во животот. И доколку нивото на стрес ви е екстремно и доколку нивото на стрес ви е „релативно умерено“ патот кој ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better