Author Archives: Зеница - Page 11

image-11262

Малку се знае, многу се зборува

  Современиот човек денес живее со навистина брзо темпо. Развојот на технологијата и современите методи наметнуваат секојдневието на денешното општество да биде чудно и необично. Желбата да се истражува, ненаситноста од она што се има, можностите да се направи нешто повеќе прават денешниот современ човек да биде она што (не) е. А што навистина е денешниот човек? Можеби ...
Continue Reading »
image-11128

Уредништво

Стефан Марковски - основач, гл. уредник Дипломиран книжевник, апсолвент на Институтот за Филозофија при УКиМ. Постдипломец на Факултетот за драмски уметности, насока Филмско и ТВ сценарио. Автор на објавени поетски, прозни и есеистички книги и неколку сценарија. За своите книжевни дела, преведени на неколку јазици, е добитник на награди од земјава и странство. Уредник на најстарото македонско ...
Continue Reading »
image-11100

Како опуштеното тело помага во опуштање и флексибилност на умот?

Човечкото тело е биолошки унитарно. Ова значи дека мозокот и операциите кои една личност свесно ги остварува не треба да се гледаат изолирано од било кои други акции кои повеќе или помалку свесно телото ги остварува. Заборавањето во мисли и емоции е можност препуштена на индивидуалната свесност и волја, но тоа не значи дека тоа се здравствено ...
Continue Reading »
image-11093

Физичката активност и среќата

  На човекот уште од најрани времиња му е позната врската меѓу одржувањето на телото и одржувањето на духот. Денес постојат цели планини од научни истражувања кои во детали ги објаснуваат врските меѓу конкретни типови физичка активност и доживувањето, односно одржувањето на среќата. Како и да е, голем број истражувања покажале дека серотонинот, „хормонот на среќата“ е во ...
Continue Reading »
image-10994

Животот е збир од најразлични среќни мигови

  …а среќните мигови се производ на вештината да се биде среќен. Запомнете ја синтагмата вештината да се биде среќен, бидејќи „големата тајна“ зад целиот пат до среќата (покрај вештината да се живее психофизички здраво и дисциплинирано), всушност, се сведува на учењето на оваа вештина, составена од неколку „под-вештини“: 1) вештина да се биде присутен (овде и ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better