Author Archives: Зеница - Page 4

image-26111

Архетипите на Јунг и таротот

Според теориите на Карл Јунг, Тарот картите, особено оние од Големата Аркана, може да се употребуваат при психолошката анализа. Таротот од своето појавување па до денешен ден носи еден превез на мистичност и голема моќ. Легендата вели дека Таротот е најстарата книга која му е позната на човештвото. На почетокот, секоја карта сочинувала поглавје во Книгата на ...
Continue Reading »
image-25970

Наградата „Крсте Чачански“ за „Смртта долетува насмевната“ од Стефан Марковски

Наградата „Крсте Чачански“ за необјавена книга раскази, годинава ја доби ракописот „Смртта долетува насмевната“ на Стефан Марковски. Седми пат наградата ја доделуваат Културниот центар „Бран“ и Ревијата за книжевност „Бранувања“ од Струга. По објавениот Конкурс што го распиша Културниот центар „Бран“ од Струга и Ревијата за книжевност „Бранувања“, жирито за доделување на наградата „Крсте Чачански“ за ...
Continue Reading »
image-24896

ГАЗДИ, каде сте?!

пишува: Маја Дукова Македонија е привлечна дестинација за патување за туристите од западноевропските земји. Токму тоа го покажуваат досегашните посети на туристите како од Белгија, Холандија, Германија, така и од Балканските земји, но и од Малезија, Турција и ред останати, но тоа не ни е гаранција дека истите ќе посакаат да се вратат. Да, Македонија е одличен ...
Continue Reading »
image-24874

Биро за изгубените нешта

Пишува: Блаже Петревски Кога станува збор за моменталната ситуација во Македонија подобро е да се чита Пруст отколку Џојс. Станува збор за изгубено време, огромно изгубено време. Ги фасцинира потрагата за изубеното време само затоа што Македонците се опседнати со минатото, живеат во него. Дури и иднината ја гледаат само како идно минато! Минатото и иднината се ...
Continue Reading »
image-24429

Поетски конкурс за третото издание на МПФ „Литературни Искри“ – Гостивар

Националната установа Центар за култура „АСНОМ“ во Гостивар го објави конкурсот за учество на третиот Меѓународен поетски фестивал „Литературни искри“. Право да конкурираат имаат сите поети од Македонија и од Балканските земји без разлика на возраста.   Творците конкурираат со по една до сега необјавена песна, не подолга од 32 реда, на слободна тема, напишана на мајчин ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better