Tag archives for академик

image-26754

Поезија на ​Радован Павловски објавена во индиска ревија​​ за литература

Во новиот број на​ ​реномираната индиска ревија​​ за литература „Инчентин версис“​ ​се објавени избрани песни на еминентниот ​​македонски ​поет​ и академик ​Радован Павловски, заедно со негова опсежна биобиблиографија​. ​Павловски е претставен во списанието на издвоено место, ​заедно со истакнатиот американски поет Томас Лукс, добитник на неколку награди за поезија меѓу кои и „Роберт Крили“, „Кингсли Тафтс“, ...
Continue Reading »
image-23900

Интервју со акад. Катица Ќулавкова: „Наградите треба да ги мотивираат поетите да вложуваат максимум од себе“

Академик Катица Ќулавкова, претседател на жири комисијата на Меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“ во интервју за МПФ зборува за квалитетот на пријавената поезија на конкурсот, за песните на наградените поети, за современата книжевна сцена во Македонија и други прашања врзани со поезијата, младите творци и критериумите на вреднување. Академик Ќулавкова е автор на десетици поетски, ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better