Tag archives for антолог

image-26833

Крај на „Букстар 2017“ со промоција на книгата „Нема стих, нема мир!“

Со промоција на книгата „Нема стих, нема мир!“, антологија на бунтовна поезија од омилените автори официјално ќе се затвори годинашното издание Фестивалот на европската книжевност „Букстар“. Приредувач на книгата е Кристина Велевска. Книгата ќе ја промовира книжевната проследувачка, критичарка и универзитетска професорка Весна Мојсова-Чепишевска. Со поетско читање ќе настапат и петнаесетина македонски писатели, преведувачи и јавни личности, кои ќе ...
Continue Reading »
image-26716

„Букстар“ – Трет Фестивал на европската литература

И оваа година „BookStar“ (феститавлот на „Книжевни ѕвезди“) ги носи пред македонската публика најдобрите автори од Европа! Од 25 октомври до 5 ноември, под мотото „Читај бе, братучед, читај!“, ќе се обидеме да ја одвратиме книжевноста од маргините на македонската културна сцена, да ги претставиме квалитетните домашни и странски современи писатели што пишуваат за културолошките феномени ...
Continue Reading »
image-25136

Тематската збирка раскази „Тивка анестезија“ објавена од „Антолог“

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје ја објави „Тивка анестезија; за болката на другите“, тематска збирка во која се објавени 14 раскази специјално напишани за оваа книга. Приредувач на збирката е писателот Владимир Јанковски. Во општество и време во кое поединецот станува сè повеќе анестезиран од чувството на емпатија и можноста да го доживее страдањето на различните, ...
Continue Reading »
image-24982

Романот „Домот во кој…“ од Маријам Петросјан објавен на македонски

Книгата зборува за едно момче што ќе биде одведено во дом за деца со посебни потреби, но домот е многу повеќе од дом за деца со посебни потреби, тоа е еден засебен универзум, а штитениците на домот не се лица со посебни потреби, туку тоа се лица со посебни можности... Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го ...
Continue Reading »
image-24742

Избор поезија од Дарко Ангеловски

„Душевен санаториум“ е насловот на првата книга на македонскиот поет Дарко Ангеловски, која на почетокот на годинава излезе во издание на издавачката куќа „Антолог од Скопје. Дарко Ангеловски е самоук поет, сликар и уметник и во својата дебитнатска книга тој зборува за нештата што се неискажливи и непреведливи во зборови и што се скриени зад поимите. ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better