Tag archives for Бетовен

image-27122

Ода на радоста (химна)

Се потсетив на „Ода на радоста“ имено песната што ја пеев на хор во основно одделение, па сакав да ја споделам со сите читатели и се надевам дека во оваа Нова година радоста ќе ги прати сите. Радост бистра, убост чиста, ќерко од Елизија опивна си моќ што плиска, радост и поезија. Твојте сништа спокој шират, злото што го скротува Сите ...
Continue Reading »
image-22580

ТАЈНАТА НА БЕТОВЕН

Соба, Виена 1827 Силна молња го расече небото над Виена. Дождот заедно со небесниот татнеж го отворија прозорецот во собата во која лежеше болниот Бетовен. Студениот ветар ја развеа неговата долга разбушавена коса на перницата. Капки пот го оросуваа неговото чело, лицето му беше жолто, a дишењето отежнато. Доктор Ваврух ги извади медицинските помагала со кои требаше ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better