Tag archives for библиотека

image-27197

„Зошто треба да се опкружите со многу книги“?

Ако се обидувате да пронајдете причини зошто треба да направите распоред во вашиот зафатен распоред за да продолжите со учење направете го тоа. Познати личност како Бил Гејтс и Опра Винфри одвојувале време за посветено да учат нови работи секоја недела. Не треба да се зборува понатаму таа нивна практика каде ги донесла. Доживотното учење би ...
Continue Reading »
image-26576

Зошто читањето е добро за нас?

Дали знаевте дека љубовта спрема читањето може да го заштити мозокот од Алцхајмерова болест, да го намали влијанието на стресот на вашиот организам, да го зајакне позитивното размислување и да ги зајакне пријателските врски? На следниве 10 начини прочитајте како со читањето се зајакнуваат нашето тело и дух. 1. Читањето го подобрува помнењето Читањето на мозокот му ...
Continue Reading »
image-26334

Излезе од печат збирката „Метрички карван: Гевгелија – Битола“

Збирката „Метрички карван“ во која традиционално се застапени гевгелиски и поети од други градови излезе и по 4-ти пат, овојпат компилирајќи по 12 поети од градот-домаќин и Битола. Помеѓу гевгелиските поети во овогодинешното издание на збирката се издвоени: Стефан Марковски, Јосип Коцев, Моника Игевска Ризова, Олгица Ќурчиева, Петар Јанчев, Васил Тоциновски, Катерина Гогова, Стефчо Стефанов, Томе ...
Continue Reading »
image-25871

Како се дизајнираат библиотеки кои ги тераат децата да читаат?

Децата се најголемото богатсво, а од мали нозе треба да бидат убаво воспитани, да ги научат вистинските вредности и со текот на годините да им се пренесе мудроста која им е потребна. Важно е да имаат здраво детство исполнето со игри, и покрај тоа уште на претшколска возраст треба да им се создаде навика за ...
Continue Reading »
image-25659

Подобро полицата да фати прашина отколку мозокот од неупотреба

Не ги разбирам оние кои велат дека луѓето читаат книги само за да изгледаат „начитани“ или за да бидат „модерни“ или да изгледаат паметно. Каков е тоа неправилно донесен неоснован суд за некој што става слика на социјална мрежа во која на преден план е книга или за некој што во автобус си држи ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better