Tag archives for внатрешен мир

image-24091

Одржувањето на внатрешниот мир е врвен предуслов за остварувањето на нашите заеднички цели

Испразни се од грижи. мисли на оној кој мислата ја создал! зошто остануваш во затворот кога вратата е ширум отворена? испетлај се од јазолот на исплашените мисли и живеј во тишина. ~ Руми („Заедница на духот“)   Задржувањето на внатрешниот мир, не само што е предуслов, туку е и крајна цел на секоја наша задача, која таа и да е. При достигањето на ...
Continue Reading »
image-15909

Основни видови дишење при медитација

'Со секој здив го сублимираме животот, Универзумот,со секој издив пак сме се поблиску до мудроста на Вечноста!' Говорејќи за медитацијата, освен за нејзината суштина како и за телесната положба за истата да се достигне, треба да се проговори и за најважниот елемент без кој не би можеле да ја достигнеме медитативната состојба ниту пак оддалеку да ...
Continue Reading »
image-11639

Среќата произлегува од внатрешниот мир (од „Среќата е глагол“)

  Испразни се од грижи. Мисли на оној кој мислата ја создал! Зошто остануваш во затворот Кога вратата е ширум отворена? Испетлај се од јазолот на исплашените мисли И живеј во тишина. ~ Руми („Заедница на духот“)   Задржувањето на внатрешниот мир, всушност, не само што е предуслов, туку е и крајна цел на секоја задача, која таа и да е. Тоа е така токму ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better