Tag archives for деца

image-26395

Како влијае модерната технологија врз развојот на младите деца

  Сигурно секому му се случило да му даде таблет или смартфон на мало дете, само за да го држи мирно некое време. Потоа, тоа полека почнува да преминува во навика... Стручните лица предупредуваат дека таквата постапка може драстично да го забави развојот на говорот кај малите деца. Паметните телефони и таблетите кои им се даваат на ...
Continue Reading »
image-25871

Како се дизајнираат библиотеки кои ги тераат децата да читаат?

Децата се најголемото богатсво, а од мали нозе треба да бидат убаво воспитани, да ги научат вистинските вредности и со текот на годините да им се пренесе мудроста која им е потребна. Важно е да имаат здраво детство исполнето со игри, и покрај тоа уште на претшколска возраст треба да им се создаде навика за ...
Continue Reading »
image-25058

Продавачот на костени и неговото куче

Секојдневно мораше да пешачи добри 7км за да стигне до градот на местото каде ги продаваше своите печени костени. Мораше да се разбуди уште во 5 часот за да тргне кон градот затоа што требаше да помине добар час и половина во чекорење. Токму пред 7 часот тој си ја местеше својата опрема и веќе ...
Continue Reading »
image-22931

Свест за епилепсија, за поубав свет за сите

Епилепсијата е една од најчестите невролошки хронични нарушувања.Таа е нарушување на работата на мозокот што се јавува во вид на повторувани епилептични напади. Сите наши мисли, чувства или постапки се контролирани од мозочните клетки што комуницираат меѓу себе преку постојани електрични импулси. Епилептичен напад настанува кога ненадејна навалица на електрична активност ќе го наруши овој вообичаен ...
Continue Reading »
image-21144

Зборови кои секое дете треба да му ги каже на своите родители!

Родители... колку тоа моќно звучи. Луѓе кои те родители и створиле, оние кои би го дале животот за тебе само да си среќен , да не страдаш. И не , немој да мислите дека ние децата не го знаеме тоа и не го почитуваме, но некогаш мора да ги стивнеме емоциите , да го подзаборавиме ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better