Tag archives for деца - Page 3

image-16518

Највредните пари на светот

Набрзина ко ветер, две момчиња на возраст на околу десетина години, облечени во избледени алишта, влегоа во продавницата во која работам. Не ме ни поздравиа, љубопитни, со вџашен изненадувачки поглед, детално почнаа да ја разгледуваат изложената галантерија во стакларниците. Веднаш почнаа возбудено да покажуваат кон различните предмети, коментирајки, што е, и колку е убав, и ...
Continue Reading »
image-16412

Учете ги децата како треба

Нашите негативни верувања стојат меѓу нас и нашата самодоверба. Тие верувања ни ги всадиле во детството. Денес толку многу знаеме за моќта на позитивното размислување и последиците од негативниот критицизам. Тоа знаење е непроценливо за оние  кои се родители. Зборовите се толку моќни, а можеме да ги употребиме за охрабрување и поддршка или за омаловажување и ...
Continue Reading »
image-16251

Петар пан синдром, што е тоа?

  Петар Пан синдромот се јавува кај возрасни лица кои се однесуваат како деца. Овој синдром го добил своето име по приказната на М. Бари од 1904 година во која Петар Пан е момче кое одбива да порасне  и заминува во земјата Недојдија, во меѓувреме ја учи Венди како да лета со своите браќа и заедно ...
Continue Reading »
image-13251

“Без жена почетокот на нашиот живот би бил без помош, средината без задоволство, а крајот без утеха”

  8-ми март! Месец кој секоја смисла ја сведува на жената, па и овој текст. Мотивацијата за пишување на оваа тема е што првично јас припаѓам на  понежниот пол. Овој ден, посветен на жената различно се прославува насекаде низ светот. За жал, кај нас, понекогаш еуфоријата што се создава околу овој празник ја засенува неговата вистинска смисла. 8-ми ...
Continue Reading »
image-12194

Живот по шаблон

Чудно, но вистинито,... сепак сите ние живееме по еден скроен терк од другите. Ќе речете не сум во право. Знам! Но , дали е така размислете уште еднаш. Првично земете го за пример тоа што не сте родени кога ВИЕ  сакате, туку кога вашите родители решиле, а богами и судниот ден е неизвесен. Добро, примерот ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better