Tag archives for дожд

image-26878

Дождови – Наталија Наумовска

Твојот мал куфер и мојот скриен свет, не се познаваат доволно, за голем свет нема место во претесен куфер. Не се прамените од свила створени за да бидат недопрени, не се световите преголеми за да не бидат споени. Дождовите ги мијат улиците, илјадници куфери се во потрага по својот дом чиниш се бездомници, талкачи, кои како номади го врват животот, а ти уште го чекаш дождот за да ти ги ...
Continue Reading »
image-25071

Странци во ноќта

Дождот истураше. Го накваси целиот од глава до пети. Со водени алишта и мокра коса продолжи да чекори во темнината, ги забрза чекорите небаре некој го чекаше да се врати. Не беше под дејство на алкохол зошто таа вечер не се напи ниту капка, но исто како да беше затоа што изгледаше како пијан додека ...
Continue Reading »
image-16100

Научното објаснување за прекрасниот пријатен мирис на воздухот после дождот

Сите сме го забележале пријатниот свеж воздух после дождот. Таа појава не потекнува само од зголемувањето на влажноста на воздухот која секако има додатен ефект на свежината и пријатноста на воздухот. Колку и да не ви се верува на оваа тема е изработен и научен труд од страна на австралиските научници I. J. Bear и R. G. Thomas во ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better