Tag archives for ДПМ

image-27076

Поети-членови на ДПМ ќе одбележат 96 години од раѓањето на Блаже Конески

Поети од различни генерации, членови на Друштвото на писателите на Македонија, ќе настапат на свеченост по повод 96-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, поет, раскажувач, есеист, лингвист и книжевен историчар, која денеска напладне ќе се одржи на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. - На познатата „Средба на генерации“, на која како поет учествуваше и Блаже Конески, на Филолошкиот ...
Continue Reading »
image-26968

Ќе биде објавен првиот македонски роман и ќе се доделува наградата „Роман на годината“

Новата фондација за култура „Славко Јаневски“ најавува дека во средината на идната година ќе го објави заборавениот и забранет прв македонски роман „Село зад седумте јасени“. Нејзините основачи, во соработка со семејството на македонскиот писател Јаневски, ќе бараат да се поништи и лустрацијата. Покрај тоа, заедно со другите проекти на оваа нова фондација за култура ќе ...
Continue Reading »
image-25912

ДПМ: Потребна е промена и преиспитување на лектирите за основно и средно образование

Денешната тема за расправа на редовното Годишно собрание на македонската писателска асоцијација која беше одржана денес (четврток) во 13 часот ќе ја започне претседателот на ДПМ Веле Смилевски. Ќе се дебарита за актуелните состојби во лектирите кое се исклучително важен сегмент во образованието на новите генерации. „Друштвото на писателите на Македонија оценува дека содржината на лектирата ...
Continue Reading »
image-25370

ДПМ одбележа 70 години од основањето

ДПМ од формирањето до денес имало 540 членови од различни генерации. Сега во него има триесет писатели кои членуваат повеќе од половина век, но паралелно ДПМ добива и млади членови... - Гласот на писателите е во нивните дела, во илјадниците томови создавани и објавувани во изминатите децении кои остануваат да сведочат, преку книжевните вредности, за светогледот ...
Continue Reading »
image-25239

Добитниците на наградите за најдобри книжевни дела утре ќе бидат објавени од ДПМ

Утре (среда, 1 февруари) во 11 часот во Друштвото на писателите на Македонија ќе бидат објавени добитниците на наградите за најдобри книжевни дела објавени минатата година... Претседателите на жири-комисиите ќе ги соопштат образложенијата за наградите што ги доделува ДПМ: „Ацо Шопов“, за најдобра стихозбирка, „Стале Попов“, за најуспешно прозно остварување, „Димитар Митрев“ за најдобра книга критики ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better