Tag archives for мудрост

image-23941

Писателе, писателе

- Чичко, чичко, вие бевте писател, така? - Па шо знам, така викаат... Неозбилно му одговорив. - Ве молам за помош чичко, многу ми се свиѓа една девојка, па сакав да и напишам писмо. - Шо, уште се праи тоа? Па нели фејсбук, мејл, месинџер, м? - Знам бе чичко, ама она е друга сорта... Мислам стварно е посебна. ...
Continue Reading »
image-23514

Оптимизам или илузија

Некои го нарекуваат опиум на масите, други - цуцла лажачка. Трети пак - илузија. Во секој случај, апстрактен и необјаснив феномен кој донекаде сите го посакуваме. Самиот нема димензија и материјален облик, но неговите ефекти јасно се гледаат во благопријатниот изглед на личностите заразени од него. Кога е дозиран исправно, има моќ да покрене страшно моќни механизми ...
Continue Reading »
image-23496

Тато, сакаш ли да станеш дедо?

Тато, сакаш ли да станеш дедо? - го праша Александра својот татко кој сега требаше да има 70-тина години. Зборуваше на глас, иако беше свесна дека одговорот е сокриен некаде длабоко во нејзините гени, каде живее еден огромен дел од него. Со мислите се врати во најраното детство, исполнето со светлина, мириси и звуци кои ...
Continue Reading »
image-23245

Музеј на феномени

Чекам веќе два часа да влезам. Редица - мислиш години живот се делат бесплатно. Ако, вреди да се почека. Да се присети човек како беше некогаш. А, да, заборавив да спомнам, чекам да го посетам новоотворениот музеј на феномени. Многу долго го највавуваа. Експонатите се од непроценлива вредност, па затоа и се насобрал толку народ. ...
Continue Reading »
image-23166

Ментални нокаути (поезија)

Ја викаат отровница а нејзе не и е јасно зошто. Како може да не е свесна дека од нејзините колкови гради, врат, пламените водопади што таа ги вика коса, излегуваат мали Тајсончиња што им прават ментални нокаути на овие гладници... Како може да не сфаќа дека асфалтот под нејзините нозе е послан со парчиња од нивните срца... А нејзиниот тесен фустан е исфлекан од нивните погледи. Можеби е веќе навикната на такви погледи, ама ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better