Tag archives for душа - Page 2

image-25601

Неслучена

Не многу одамна плашливите очи заедно со збунетоста проткаена со изненаденост, го оттурнуваа од нејзе како што баскетот се одбива од земјата, секој негов обид да ѝ се приближи го правеше уште подалечен. Оклопот чиниш кора од дрво го облекла врз себе, ги потиснала зраците на душата без да ги чуе дека во себе врескаат ...
Continue Reading »
image-25586

Ехото на ноќта

Нема ноќ, со гласни одговори што трештат силно и разоруваат мир, со тешки одлуки и скриени таги нема ноќ која ги открива сите лаги. Ништо повистинито не е, од душа која уморна е, со нем плач се бори и сама од себе кога ќе се измори. Нема ноќ ,со гласни одговори што в темнина со мисла се дружи, со темен молк и зборови празни нема ноќ, ...
Continue Reading »
image-25430

Структура (расказ)

Нејзината душа составена од илјадници мали парчиња кои лесно можеа да се скршат, а не смееја. Внатрешниот дел кој се обидуваше ѕверски да го сокрие и да го брани секогаш попушташе кога беа во прашање луѓето што ѝ значат. Знаете, најслаб си само пред оние кои неизмерно ги сакаш, со нив можеш да бидеш повторно дете, да ...
Continue Reading »
image-25419

Средба со другата во мене (расказ)

Решив да ја исчистам душава, многу прашина во последно се собрала во неа. Време беше да седнеме јас и другата во мене и да разговараме како возрасни затоа што доста е криење, бегање од себе и детско однесување. Доста е, затоа што ми се смачи. А, кога ќе ми се смачи до овој степен правам чистка, почнувам ...
Continue Reading »
image-25358

Длабоко од душата (поезија)

Ти си ноќ. И ѕвезда водилка. Сееш светло во темнина и топлина во душава. Ти си песна. Што нема крај. Влеваш надеж во небиднина и не се плашиш од иднина. Ти си чудо. И земен восхит. Будиш љубопитност и одгатнуваш мистерии. Храниш со зборови, голташ со очи. Будиш восхит одземаш здив. Ти си болка. И откровение. Отвораш заспани очи и рушиш наталожени превези. Ти си спас. И прибежиште. Влеваш спокој во бури и пливаш во море од бранови. Пратен ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better