Tag archives for его

image-23537

Карактерно анемични

(Читај-Слабокарактерни) Пред да се префрлиме на темата од задглавието да проследиме една слика на хиерархија *За да се приспособиме во некои “клубови ” на луѓе, сликовито минуваме вака (од врв до дно)* Како ќе ги препознаете? Обично се тивки за секоја дискусија која навлегува во размер на кавга, избегнуваат одговорност и бурно реагираат кога треба да се соочат со ...
Continue Reading »
image-19881

Здравото его е нашиот најголем пријател

Егото не треба да биде „надминато“ или „отстрането“ затоа што е основа на човековата самодоверба и регулатор на протокот меѓу свесното и потсвесното. Наместо елиминација, на егото му е потребна реализација доколку навистина сакаме да бидеме на нашиот среќен пат.
Continue Reading »
image-16147

Зошто кај мажите егото е поголемо? Запознајте се со феноменот машко его

Не дека жените немаат свое его, ама машкото его  е прав феномен.  Во психолошка смисла егото претставува свесниот дел на личноста, или “јас”, но преведено кај мажите тоа е симбол за гордост, стабилност, достоинственост, моќ, сила и сите други појави кои кои означуваат доминација. Светот во кој живееме веќе е поразличен, и жените и мажите во ...
Continue Reading »
image-15998

15 цитати на познати психолози

1. “Кога гледам во светот , станувам песимист, но кога гледам во луѓето јас сум оптимист”. - Карл Роџерс 2. “Единствениот човек кој е образован, е оној кој научил како да се променува”. - К.Роџерс 3. “Добриот живот е процес , а не состојба на битисување. “ -Карл Густав Јунг 4. “Средбата на 2 личности е како контакт ...
Continue Reading »
image-15946

Ослободени од зависност и доминантност – Излегување од оклопот на егото

Егото не е нашата смрт, смртта на егото е всушност нашата можност за живот. Тоа е како правта што ја собира патникот на својот пат. Егото е како заштитна обвивка на семето која треба да се уништи за да изрти семето. Тоа е метафорички целиот прав кој сме го собрале во текот на животот. Правот ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better