Tag archives for елена пренџова

image-24410

Промоција на „Продавачот и ветар и магла и други приказни“ од Стефан Марковски

За збирката на Марковски, Р. Кошка ќе напише: „Со дискретен хумор внимателно избалансиран со придушена меланхолија, авторот од навидум реални настани од секојдневието, преку оригинална наративна техника незабележливо преминува кон сложено метафорично заокружување на расказот“. За „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ Марковски е добитник на наградата „Македонска книжевна авангарда“ на Издавачката куќа „Феникс“ ...
Continue Reading »
image-24047

Тие (поезија)

тие кои ја подаваат вината ко топка на фудбалски натпревар тие кои ќе ти го донесат светското првенство во кревет и на блеф ќе ти ја одземат победничката титула тие слаткоречиви момци кои бибер и сол во мед престоруваат тие што тајно те сакаат повеќе од своите девојки а јавно си им другар во женско тело тие кои го гледаат најдоброто во тебе и упорно се обидуваат ...
Continue Reading »
image-19224

ЈАС. ТИ. ТОЈ. ТАА. НИЕ. ВИЕ. СИТЕ ТИЕ. (поезија)

Сакаш да направам една мала, кратка интерпретација На твојата Dasein симулација? Ќе се обидам да бидам блага дозирано И миметички да го доловам твоето битие копирано Да, да, драги мој, ти изгледаш како на сите мажи цитат Згоден и неопходен постмодерен андрогин кастрат Колку повеќе некоја те конзумира Толку повеќе твоето сепство го анулира Твојот идентитет Воопшто не е раритет Напротив, се сведува само на ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better