Tag archives for жири

image-25274

Добитник на наградата „Григор Прличев“ е Зоран Пејковски

На авторот Зоран Пејковски му е врачена наградата „Григор Прличев“ за поемата „Македонски нов и стар завет“ што стручното жири ја избра за најдобра на конкурсот што секоја година се распишува во знак на почит кон ликот и делото на Григор Прличев, најпознатиот охридски поет и преродбеник... За лауреатот Пејковски учествувањето на конкурсот посветен на македонскиот ...
Continue Reading »
image-24102

Ленчевски: На фестивалот „Браќа Манаки“ гледам насмеани лица

ИККФ „Браќа Манаки“ и Вип оператор денес ги промовираа жиријата на Официјалната и на програмата СЕЕ камера. Членовите на жирито ги поздрави директорот Димитар Николов. Тој рече дека е пресреќен што годинава фестивалот има жири составено од еминентни имиња, режисери, актери, директори на фестивали и особено од директори на фотографија. - Ерџан Кесал од Турција, Хејет ...
Continue Reading »
image-23900

Интервју со акад. Катица Ќулавкова: „Наградите треба да ги мотивираат поетите да вложуваат максимум од себе“

Академик Катица Ќулавкова, претседател на жири комисијата на Меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“ во интервју за МПФ зборува за квалитетот на пријавената поезија на конкурсот, за песните на наградените поети, за современата книжевна сцена во Македонија и други прашања врзани со поезијата, младите творци и критериумите на вреднување. Академик Ќулавкова е автор на десетици поетски, ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better