Tag archives for за - Page 2

image-21387

18 правила и принципи за подобар живот од Далај Лама

Далај Лама е врховен поглавар на тибетските будисти, што го сметаат за бог на земјата, а не само божји намесник. Оваа традиција потекнува од 1391. Ламаистите веруваат дека далај-ламата е бесмртен, дека му старее само телото и, кога тоа ќе умре, неговиот дух поминува во некое момче што е однапред определено за наследник на покојниот ...
Continue Reading »
image-20795

Приказна за жабите (поучна приказна)

Си била една група на жаби кои живееле во мочуриштето покрај една висока кула. Еден ден тие решиле да се натпреваруваат која ќе се искачи на највисоката кула. Се расчуло за ова во околината па се насобрале доста гледачи - сеирџии. И натпреварот почнал. Арно ама, никој од присутните не верувал дека некоја жаба ќе успее да ...
Continue Reading »
image-18146

Не е време за невреме (поезија)

Не е време за невреме Не е време за невреме, добро сум, само малку сум тивка. Само малку душава да си ја одморам на градите oд тишината. Не е познато познатото, мудроста е веќе некаде речена, само во себе можеш да ја откриеш немаш време за невреме. Исплачи си ја душава од стравови и лузни, седни на земјата слушни ја воздишката на оваа планина, истргни ги сите ...
Continue Reading »
image-15688

Кратка приказна за бројот 7

Еве нешто интересно што е поврзано со бројот 7 Многумина кога го пишуваат бројот 7, ставаат црта на долниот дел од бројот. Таа црта во теоријата не постои и не може да се најде ниту на тастатурите ниту на дигитроните. Но, од каде потекнува оваа навика?   Таа, по една легенда, е настаната уште во дамнешни времиња кога Мојсеј го ...
Continue Reading »
image-686

Демократијата како предуслов за образовниот прогрес

             Какви се и какви би требало да бидат релациите меѓу „чистите“ демократски и прагматични тенденции во македонското општество и систем на едукација?     Студентот како динамичен конституент на високообразовниот процес (покрај вработените во образовните институции) неопходи од варијабилни перспективи да ја перципира сопствената местоположба во севкупноста на еден конкретен политички систем, своестрано согледувајќи ги на ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better