Tag archives for збирка

image-26833

Крај на „Букстар 2017“ со промоција на книгата „Нема стих, нема мир!“

Со промоција на книгата „Нема стих, нема мир!“, антологија на бунтовна поезија од омилените автори официјално ќе се затвори годинашното издание Фестивалот на европската книжевност „Букстар“. Приредувач на книгата е Кристина Велевска. Книгата ќе ја промовира книжевната проследувачка, критичарка и универзитетска професорка Весна Мојсова-Чепишевска. Со поетско читање ќе настапат и петнаесетина македонски писатели, преведувачи и јавни личности, кои ќе ...
Continue Reading »
image-26437

Промовирана збирката „Метрички карван: Гевгелија – Битола“

Во саботата, на 16 септември, на платото пред библиотеката во Гевгелија во пријатна атмосфера и пред бројни љубители на поезијата се оддржа промоција на збирката „Метрички карван: Гевгелија – Битола“ во која е застапена поезија на по 12 поети од Гевгелија и Битола.   Како и во случајот со минатогодишните изданија, издавач на збирката „Метрички карван“ е ...
Continue Reading »
image-24410

Промоција на „Продавачот и ветар и магла и други приказни“ од Стефан Марковски

За збирката на Марковски, Р. Кошка ќе напише: „Со дискретен хумор внимателно избалансиран со придушена меланхолија, авторот од навидум реални настани од секојдневието, преку оригинална наративна техника незабележливо преминува кон сложено метафорично заокружување на расказот“. За „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ Марковски е добитник на наградата „Македонска книжевна авангарда“ на Издавачката куќа „Феникс“ ...
Continue Reading »
image-24066

In Nomine

Надвиснале дните расцветало и Сонцето во алеата на денот; нечии спомени се сладат во името на сите пожелници на пленот. Те имаат прегратките со твоето друго тело пред црвје да ја изораат рамницата на сенката им во името на онаа во која зората отпочива. In nomine patri снагата мисла сама ќе е – мислиш потем си ја кроиш судбата со конци од сончевина блажена од ветрот што те доплови довде. Умот ...
Continue Reading »
image-24054

Кули (поезија)

Нашето алово небо е песок преточен кули од рацете на непријателот. Секој облак удавен во сопственото црвенило е бран од кој в нежен трепер бликаат дождови од пепел. „Да живееш во куливе, господине“ - му велам на ветрот „судба е од Бога дадена“. Тој и пред да си ја предадам душата знаеше колку е тетераво да леташ: Дур се лелееш воздухот ти го голтаат илјада птици пците ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better